דיאטה ותזונה רפואית בשיטת Diet2All

חוסמי דיהידרוטסטוסטרון - DHT


עכשיו הדבר כבר ידוע כי האשם העיקרי בנשירת השיער והקרחה של כ-95% מהאוכלוסייה הוא הדיהידרוטסטוסטרון - DHT. ולכן ההיבט המרכזי באסטרטגיה הטיפולית להפסקת תהליך נשירת השיער וההקרחה הוא לחסום את פעילות ההורמון DHT.


חסימת ההורמון דיהידרוטסטוסטרון יכולה להתבצע ע"י:


1. מניעת הקשרות הדיהידרוטסטוסטרון לקולטנים בזקיקי השיערה.
2. הקטנת ייצורו של הדיהידרוטסטוסטרון - DHT.
3. דיכוי ייצורו של האנזים 5 אלפא רדוקטאז הממיר טסטוסטרון לדיהידרוטסטוסטרון - DHT.
4. צמצום חומרים שיכולים לייצר את האנזים 5 אלפא רדוקטאז, כגון: כולסטרול.

בארסנל של התכשירים לטיפול ומניעת נשירת שיער והקרחה יש לנו תרופות ותוספי תזונה רבים (צמחי מרפא, ויטמינים, צמחי תתבלין ועוד). 

פרופסיה - תרופה החוסמת את תפעילות ההורמון דיהידרוטסטוסטרון

יש לציין כי פרופסיה (Propecia) הינה תרופה פופולרית ביותר שנמכרת במטרה להפסיק נשירת שיער היא למעשה חוסמת את ההורמון דיהידרוטסטוסטרון - DHT. הפרופציה בעצם עובדת ע"י הורדת רמות ה-DHT בגוף ע"י חסימת האנזים: 5 אלפא רדוקטאז (alpha reductase). עלינו לזכור כי פרופסיה היא תרופה ויש לה גם תופעות לוואי. בגברים, תופעת הלוואי העיקרית היא ירידה בחשק מיני, ירידה בזקפה וירידה בכמות זרע. 


דיהידרוטסטוסטרון גובה (DHT) הוא הגורם העיקרי אחראי לאובדן השיער בגבר, כמו גם אחראי למצבי גדילת יתר של בלוטת הערמונית (גם בגברים צעירים)!


דקל ננסי (Saw Palmetto) - צמח החוסם דיהידרוטסטוסטרון


צמח הצרפא דקל ננסי הינו כנראה חוסם DHT טבעי הידוע ביותר!. מחקרים הראו כי ראו דקלון הינו בעל פעילות אנטי-אנדרוגנית יעילה מאוד. הדקל ננסי פועל באופן דומה לתרופה פרופציה (הרכיב הפעיל פיניסטריד). ראשית הצמח מפחית את הרמות ה- DHT בגוף ע"י חסימת האנזים: 5 אלפא רדוקטאז. שנית ניצפה כי אתרי הקולטן נחסמים על קרום התאים הנדרשים לספיגת ה- DHT.

מחקרים שבוצעו על השימוש בדקלון (דקל ננסי) כטיפול במחלה שפירה של בלוטת הערמונית, שבדומה להתקרחות אנדרוגנטית תלויה גם בייצורו של הדיהידרוטסטוסטרון. כל המחקרים שבוצעו הראו כי הדקלון הוא בעל פעילות אנטיאנדרוגניתת (antiandrogen) יעילה באופן חד משמעי לטיפול בהגדלה שפירה של בלוטת הפרוסטטה.

יש להניח כי הדקלון בעל פעילות אנטי אנדרוגנית יעילה ומשמש לטיפול בערמונית שפירה, אזיי הצמח יכול גם להיות יעיל כטיפול בהתקרחות אנדרוגנטית (בדומה לרכיב הפרמקולוגי פניסטריד).

מרבית האנשים שנטלו את הצמח דקל ננסי לא חשו בתופעות לוואי שליליות. גם במהלך מחקרים קליניים באמצעות הדקל הננסי לטיפול בהיפרפלזיה של בלוטת הערמונית. נצפו תופעות לוואי קלים לרבות, גירוי בקיבה וקלקול קיבה. בחלק מהמקרים ניתן להימנע מתופעות הלוואי הנ"ל בכך שלא לוקחים את הצמח דקלון על קיבה ריקה.

 

פיגם (Pygeum) צמח החוסם DHT


המרכיבים הפעילים של תמצית צמח הפיגם (Pygeum) כוללים פיטוסטרולים המעכבים את הייצורו של הדיהידרוטסטוסטרון. לפיגם יש גם מרכיבים המפחיתים את רמות ההורמון פרולקטין, ומקטין את הצטברות הכולסטרול בבלוטת הערמונית. הפיגם מפחית את רמות ה-DHT בדם ומפחית את מספר האתרים שבהם ה-DHT יכול להקשר. לרבות צמצום מספר זקיקי שיער שבוה- DHT יכול להקשר.
כמובן ששילוב הצמח פיגם עם הדקלון שלהם השפעה סינרגטית במניעת נשירת שיער.


סרפד (Nettles) צמח החוסם DHT


מחקרים קליניים אישרו את תועלתו של הסרפד הצורב לגברים בסימפטומים של הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית (הגדלה סרטנית של הערמונית). תמצית שורש מרוכזת של סרפד בשילוב עם דקלון (repens Serenoa) ופיגם יעילים לטיפול בשלבים המוקדמים של המחלה. שילוב הצמחים מסייע להגדיל את נפח השתן ולמקסם את קצב זרימת שתן. מחקר גרמני הצביע על כך שהחומרים הפעילים בשורש הסרפד עשויים להפחית את נפח בלוטת הערמונית. ושוב פעם, ההתקרחות הנגרמת ע"י אותם הגורמים (DHT) כהיפרפלזיה שפירה של ערמונית. לכן שילוב של מרכיבים אלה ואחרים עשויים להיותת יעילים בעצירת תהליך נשירת השיער וההקרחה.
 

זרעי דלעת כחוסמים DHT


הוכח כי זרעי דלעת יכולים לעכב היווצרות של ההורמון DHT באמצעות ההשפעה מעכבת על פעילות האנזים 5 אלפא רדוקטאז.


תה ירוק - חליטה לחסימת DHT


תה ירוק הינו נוגד חמצון רב עצמה. ויש לציין כי תמצית תה ירוק מקטין את רמות ה- DHT והכולסטרול. שתיית תה לרוק או תמצית כמוסה המכילה תה ירוק יכולה לעצור ולעקב את נשירת השיער וכך לסייע בצמיחת שיער מחודשת. תה ירוק מכיל כתחינים וללבונואידים (flavonols & catechins), חומרים שכבר נמצאו כנוגדי חמצון יעילים, בעלי פעילות אנטי-סרטנית, ואנטי-דלקתית.

כמו גם התה הירוק מסייע כמונע מחלות לב, מסייע בירידה במשקל, הגנת מפני סרטן, מגביר פוריות ועוד...

ה- epigallocatechin-3-Gallate, או EGCG, אחד המרכיבים הפעילים של תה ירוק, חוסם את ההיווצרות ה- DHT. צוות מדענים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת הרווארד דיווח בפברואר 2003 כתב העת Journal of Nutrition כי תה ירוק הפחיתה באופן משמעותי את ריכוז DHT וטסטוסטרון בדם. במחקר אחר שפורסם בשנת 2009, חוקרים בריטיים מצאו כי EGCG גרמה לירידת התפשטות תאים בתאי סרטן הערמונית ע"י עיכוב DHT וקידום אפופטוזיס (מוות מתוכנן של תאים).


שמן המכיל חומצות שומן חיוניות למניעת נשירת שיער

מחקרים הראו כי שמן emu מכיל רמה גבוהה של חומצה לינולנית, ומחקר נוסף הראה שהיא בעלת השפעה אנטי-אנדרוגנית יעילה. החומצה לינולנית מעכבתת 5 אלפא רדטקטאז חזקה ועשויה להיות שימושי בטיפול בהפרעות הקשורות להורמון דיהידרוטסטוסטרון. 

ישנו הנפט לא שמנוני אשר ניתן לשימוש ישירות על הקרקפת ורצוי בלילה.
 

איזופלבונים מהסויה (Isoflavones) חוסמים DHT


איזופלבונים ממקור הסויה מועילים משום שנראה שהם מווסתים את רמות הכולסטרול הרע. הפחתת הכולסטרול הכללי חשובה משום שכולסטרול יכול לייצר את אנזים 5 אלפא רדוקטאז, אשר לאחר מכן מומר לטסטוסטרון ול-DHT. לכן, יש לי איזופלבונים מאפיינים החוסמים DHT.

סויה הוכחה גם ביתרונות בריאותיים רבים, לרבות תחזוקת העצם, רגולציה של הורמונליים בנשים (במיוחד בתקופת גיל המעבר) ותמיכה תזונתית לבריאות לב וכלי דם ועל בריאות ערמונית.

האיזופלבונואידים נחשבים לחוסם DHT טוב במיוחד בקרב נשים, שכן הוא מציע יתרונות אחרים, כמו: הפחתת הסיכון לסרטן השד והרחם. כמו גם הגנה מפני אוסטאופורוזיס. ולספק מעבר קל יותר לנשים לאחר גיל המעבר.


בתא סיטוסטרול (Sitosterols Beta) כחוסם DHT


הבתא סיטוסטרול מכיל תערובת של פיטוסטרולים (phytersterols). לסטרולים התצמחיים ישנן תכונות אנטי-אנדרוגניות. הם מסוגלים לחסום ה- DHT. הבתא סיטוסטרול נמצא גם בצמח הדקל הננסי, אך כשלוקחים אותו בצורה מרוכזת יותר. הבתא סיטוסטרול מצמצם את רמות הכולסטרול, שהפעילות הנ"ל לכאורה מעכבות את ייצור ה- DHT. לכן נחשב לחוסם DHT חזק מאוד וללא תופעות לוואי שליליות.



חומצת האמינו ליזין ונשירת שיער


בעוד שחומצת האמינו ליזין אינה משמשת כחוסמת DHT. אך היא יכולה להפוך את חוסמי ה-DHT ליעילים יותר. חוקרים מצאו כי הוספת תוספים של חומצת האמינו אל-ליזין יכולה ללשפר את יעילות התרופות, כגון: פרופסיה. כמעכב DHT, כמו גם את כל המוצרים הטבעיים המוזכרים כאן. תוספת של תוספת ליזין יכולה להפוך את המוצרים האלה ליותר יעילים. מחקרים הראו כי ליזין בשילוב עם מעכב DHT יכולה לקדם את צמיחת שיער באנשים הסובלים מהתקרחות.


גורמים נוספים המעודדים צמיחת שיער

1. טרטינואין הינה חומצה רטינואית (ויטמין A) המיועדת לטיפול באקנה וולגאריס. תופעה אחת נפוצה היא ייבוש של העור. רצוי להימנע מחשיפה לשמש לאחר אפליקציה של טרטינואין. 
2. מינוקסידיל.
3. שמפו ניזורל (Ketoconazole הינו המרכיב הפעיל בשמפו ניזורל). בעל תכונות אנטי אנדרוגניות ומפחית את רמות ה-DHT שבקרקפת.
4. שמפו רוויטה (Revita Shampoo). רשימת המרכיבים שמוצגת בנוסף לקטוקונזול הינה מרשימה: • קפאין (4%): מפחית נשירת שיער ומעודד זרימת דם וצמיחה. • פפטידי נחושת: עוזרים לעיבוי שיער דק. • פוליפנולים מתפוחי עץ: מעודדי צמיחת שיער. • קטוקונזול: הוכח מחקרית כמעכב DHT ובמחקרים על ניזורל. • קרניטין טרטרט (Carnitine Tartrate): ממריץ תהליכים ביוכימיים ברמת התא. • MSM: מאיץ צמיחת השיער ועוזר לעיבוי של שיער קיים. • חומצות אמינו המעודדות יצירת חלבונים: Ornitine, Taurine, Cysteine. • שמן אמו (Emu Oil): בעל כושר החדרה לעור הקרקפת לשמירת הלחות בעור ובשיער. • ביוטין (Biotin): ויטמין H , החיוני ליצירת שיער, עור וציפורניים באדם. שמפו רוויטה, בניגוד לשמפואים רבים בשוק (וביניהם שמפו ניזורל) אינו מכיל SLS (סודיום לאורת' סולפאט). כימיקל זה משמש בתכשירי היגיינה וקוסמטיקה רבים וניתן למצוא אותו בסוגי שמפו רבים, כולל שמפו ניזורל. כללית עדיף להשתמש בשמפו ללא SLS, המשמש כדטרגנט (חומר שטח פעיל) העלול להביא להשפעות שליליות וביניהן גירויי עור הקרקפת, ייבוש זקיקי השיער ואף לנזק לזקיקים ולאובדן שיער נוסף כתוצאה מכך.  1% קטוקונזול לעומת 2% בשמפו ניזורל. 
5. MSM אמור לסייע בצמיחת שיער עבה וחזק יותר. 
6. ארגינין מעודדת ייצור של תחמוצת חנקנית (Nitric Oxide) בגוף בצורת גז. מארגינין בגוף נוצר תחמוצת חנקתית (נייטריק אוקסיד - NO). התחמוצת החנקתית , נוצרת ע"י השכבה המצפה של כלי הדם, הידועה בשם האנדותליום הוואסקולרי.
7. ה-SLES, המוכר בשם Sodium Lauryl Ether Sulfate, או בשמו המוכר יותר Sodium Laureth Sulfate. הדבר עוזר לכך שייווצרו רמות גבוהות יותר של קצף בתכשירים הקוסמטיים השונים. ועשוי להחמיר נשירת שיער. 
8. קפאין: על פי ממצאי מחקר שנערך לאחרונה ממחלקת העור ואלרגולוגיה באוניברסיטת ינה בגרמניה, המדענים גילו כי קפאין מועיל בהמרצת צמיחת שיער ודיכוי ה-DHT. הממצאים נכון לינואר 2007 נרשמו בגיליון כתב העת הבינלאומית לרפואת העור.

בקפאין ממריץ צמיחת שיער: המדענים גילו כי קפאין ממריץ צמיחת שיער, ולכן, הוא שימושי בקידום צמיחת שיער בעת שימוש בניסוחא אקטואלי. עם זאת, לא מצפה שיער משתיית קפה. ואים  נרצה לעשות זאת נצתרך לשתות לפחות 60 כוסות קפה ביום כדי להשיג את אותו האפקט.
הקפאין חוסם את ההשפעת ה- DHT: חוקרים גילו כי קפאין יכול לחסום את ההיווצרות של DHT, המהווה את הגורם העיקרי לאובדן שיער הגנטי בגברים, ונשירת שיער אצל נשים בשל ההזדקנות.

פורמולציות קפאין: כתוצאה מהממצאים, יצרנים החחלו ליצור שמפו הכולל קפאין במרכיבים כדי להמריץ את צמיחת שיער ולהפחית את הליך ההקרחה.שמפו יעיל כל עוד הקפאין נשאר על השיער למשך לפחות שתי דקות בכדי לחדור לקרקפת וליפל בזקיקים.


כיצד למנוע נשירת שיער והקרחה?


1. יש ליטולת כמוסה של תה ירוק. תה ירוק מכיל קטכינים ולפבונים, אשר יכולים להפחית את רמות ה- DHT וכולסטרול בדם. שתי טבליות כשעה לפני ארוחות לאפקט מקסימאלי. ההשפעה של כמוסת תה ירוק אחת שווה לשבע כוסות תה ירוק.

2. לאכול הרבה מזונות מבוססי סויה. פולי סויה מכילות איזופלבונים תרכובת האורגניים המונע את ייצור היתר של ה- DHT. טופו בכיל הכי הרבה איזופלבונים. יש לצרוך לפחות ארבע מנות טופו בשבוע.

3 ירקות.

3. למרוח שמן זרעי דלעת על הקרקפת, לפני השינה למשך חודשיים עד ארבעה חודשים. שמן זה עוצר את הייצור ה- DHT. גם בולם DHT דרך כבד.

4. טבליות סרפד באופן יומי. מלבד זה תכונות ריפוי, צמח זה מפחית DHT ומעבה את השיער. סרפד יכול להשאיר טעם מר בפה, כך שתמיד כדי לשתות שתי כוסות מים עם כל כמוסה.

5. כמוסות דקל ננסי - דקלון פעמיים ביום (בכל 12 שעות). דקלון מונע את המרת הטסטוסטרון ל- DHT ומאפשר ליותר חלבונים לחדור לזקיקי השיער שלך, וכתוצאה מכך השיער יהיה עבה יותר עקב קבלת תחומר תזונה.

6. זרעי דלעת מכילים סטרואידים הנקראים Delta-7 STERINE, הנ"ל חוסמים את הצטברות ה- DHT אשר חוסם של זקיק השיער.


ויטמינים המועילים לחסום ייצור DHT
אלה הם ויטמינים ומינרלים שייקחו חלק בתפקיד קריטי למניעת נשירת שיער וקידום צמיחת שיער. להלן חלק מויטמינים החיוניים לצמיחת שיער:

אבץ: חוסם DHT הטבעי הטוב ביותר הוא המינרל אבץ. האבץ הוא זמין במזון הטבעי עשיר באבץ יעזרו בחסימת ה- DHT. מוצרים האחרים הם צמח הדקל הננסי. 

ליקופן: עגבניות, אבטיח, גזר, מנגו: מכילים ליקופן אשר מעכב את ה- DHT באופן טבעי ע"י ויסות או עכוב ה- 5 אלפא רדוקטאז, אנזים האחראי להמרת טסטוסטרון לצורה פעילה ביותר הנקרא: DHT.

ליזין: שקדים, אגוזי מלך, בוטנים, אגוזי פקאן: עשירים בליזין שהוא מעכב DHT טבעי או יותר נכון לסייע למעכבים אחרים לפעול בצורה יעילה יותר.

אבץ - ZINC: תרד, כרוב, אגוזי קשיו, ניבטו חיטה, מבושל פטריות לבנה: הם עשירים באבץ, המעכב DHT.

ביוטין: הביוטין חיוני לבריאותת עור הקרקפת אשר מספק סביבה בריאה לשיער לצמוח. ביוטין פעיל במטבוליזים של חומצות שומן מסוימות ו-DHA שהיא חיונית לבריאות שיער, עיניים, תפקוד מוח ועוד.
מזונות עשירים ביוטין כוללים: פרותי יער, ניבט חיטה, בננות, בוטנים, קטניות, מנגולד, ביצים (מבושלות), טונה, סלמון. הוסף את אלא לדיאטה שלך בצורה היומיומית יכולה באמת לעשות את הבדל.

ויטמין A: האם חשובה לייצור החלב, ויטמין A חיוני למניעת קשקשים ולבריאות העור והשיער, גם למצבים של שיער יבש, קשקשים קרקפת. עישון יכול לעכב את הספיגה של ויטמין A. אם אתה מעשן, להפסיק לעשן או שאתה עלול לאבד את שיער.

ויטמין B6: ויטמין זה תפקיד חשוב בייצור המוגלובין אשר נושא חמצן לתאים השונים בגוף. ע"י לקיחת הכמות הנכונה (או לצרוך מזונות עשירים בפירידוקסין) ויטמין B6, אתה יכול לוודא שזקיקי השיער מקבלים מספיק חמצן כדי להישאר בריאים.

חומצה פולית: בנוסף וויטמין B קומפלקס, יש צורך בחומצה פולית לייצור של תאי דם אדומים בגוף.

ויטמין C: ויטמין סי חיוני לייצור קולגן, כלומר חיוני בייצור חלק חיוני בשיער. חוסר קולגן יכול לגרום לנזק חמור במבנה שיער אשר בתורו יוביל לשבירה ונפילת שיער.

ויטמין E: ויטמין אי אחראי לאספקת דם לקרקפת ומסייע בצריכת החמצן. אנשים עם רמות נמוכות של ויטמין E עשויים להיות בבעיה ויש לשקול תוספת.

הכן שייק טבעי

דרך פשוטה, טעימה ויעילה היא לעשות שייק. כדי להגביר את צמיחת שיער, להוסיף לבלנדר:
!. גרגרים קפואים, תותים, אוכמניות או פטל
2. הירוקים לבחור מתוך או לשלב: תרד, פטרוזיליה, כוסברה, עליי מנגולד
3. זרעי דלעת
4. בחרו מתוך או לשלב: עגבניות, אבטיח או מנגו
5. בחרו מתוך או לשלב: מיץ תפוחים, מיץ תפוזים, חלב סויה
אקמולי סירופ 6. MAPLE כשנרצה למתיק.

הנה רשימה של 5-מעכבים 5 אלפא רדוקטאז, הנפוצים ביותר

חילבה, דקלון המסור (דקל ננסי), אסטקסנטין (Astaxanthin), חריע, פינסטריד (פרופציה, פרוקיור) וריישי. 

בורון: הבורון מגביר את רמות DHT. בעל תופעות מעניינות על המערכת האנדוקרינית, ויכול לשמש כמאיץ טסטוסטרון ומאיץ DHT.
הוכח מדעית כי בורון יכול להוריד את רמות האסטרוגן, להגדיל את רמות הטסטוסטרון חופשיות, ולהעלות את רמות דיהידרוטסטוסטרון חופשיות.
כנראה בשל העובדה שהוא מצמצם את כמות הגלובולין הורמון מין (SHBG) בדם, שהוא חלבון שנקשר לטסטוסטרון ו-DHT, מה שהופך אותם זמינים עבור הקולטנים.

שומנים המשפיעים על הדיהידרוטסטוסטרון, הם: שמן קוקוס, שמן זית, שמן ארגן, שמן דקלים, שמן דגים, חמאה, וכו'. בעיקרון שמנים טבעיים ולא מעובדים אבוקדו ושומנים שהם או 3 אומגה חומצות רוויות או בלתי רוויים ועשירות בשומן.



logo בניית אתרים