תזונה וסופלימנטים בהריון
מבוא לתזונה ותוספים בעת הריון
התקופה החשובה ביותר בהתפתחותו של גוף האדם היא תקופת ראשית היווצרותו. דהיינו החודשים שבהם הגוף מתפתח מתא אחד שלביצית מופרית לכדי היותו תינוק שלם, המסוגל לצאת מרחם אימו אל אויר העולם ולהתמודד עם המשך התפתחותו וקיומו כיחידה ביולוגית עצמאית.
אנו יודעים היום שלתופעות ואירועים שונים בתקופה העוברית ישנה השפעה רבה וארוכת טווח שאינה פחותה הרבה בחשיבותה – מבחינת הטבעת תכונות או תכנות אפיונים שונים – מההטבעה התורשתית הנעשית באמצעות החומר התורשתי.
הסכנות בשתייה ובעישון במהלך הריון
היום, יותר מאשר אי פעם, הפלה היא האיום הגדול ביותר בכל הריון. אחד מכל 10 הריונות נגמר בהפלה (אומדן זה, סביר להניח, אינו מוערך כראוי היות והפלות מוקדמות אינן מדווחות).
הערכה היא שעל כל הריון שמסתיים בהצלחה יש 3 הפלות מוקדמות שבהן הביצית אמנם הופרתה אך- נכשלה בהשתרשות תקינה.
האישה יכולה להבחין בלא יותר מאשר וסת שנתאחרה או העדר וסת. לעיתים בווסת מאוחרת – כבדה מהרגיל. לאחר 28 שבועות של התעברות, אחת מכל 65 נשים יאבדו את תינוקן.
מומחים סבורים שהפלה עולה עם צריכה של סיגריות ואלכוהול. המעשנים והשתיינים מגדילים את הסיכון פי- 4 להפלה. אלה ששותים כוסית מדי יום אך אינם מעשנים, עדיין מכפילים את הסיכון ב- 2.5 מאלה הנמנעים.
הריון, אלכוהול והפלות
וודאי הוא שהסכנה הגדולה ביותר לעובר הוא- אלכוהול.
סינדרום העובר האלכוהולי:
הפלה היא אולי הדרך הטבעית לסיים הריון פגום,אך הרבה תינוקות נולדים סובלים מהשפעות הצריכה האלכוהולית של האם. הסימנים והסימפטומים ידועים בשם FETAL ALCOHOL SYNDROME.
הסימפטומים העיקריים הם: משקל ילוד ירוד ועיוותים מתונים בפנים - מרכז פנים שטוח, לרוב משולב בשפה עליונה דקה, מחוברת לאף קצר עם נחיריים קטנים ורחבים. פתיחת העפעפיים קצרה, האוזניים בעלות צורה מעוותת ולסת תחתונה ארוכה.
רבים מתינוקות אלה אף סובלים מרשרושים בלב, דלקות אוזניים כרוניות המובילות לחירשות, עפעפיים שחוחות, פזילה, נקע מולד בירך ואצבעות רגליים וידיים קצרות, חלקן מאוחדות, מזוות, חסרות גמישות ועם ציפורניים קטנות.
אלה הן החריגות הפיזיות הנפוצות ביותר כתוצאה מצריכת אלכוהול בהריון.
אלכוהול אף משפיע על התפתחות המנטאלית וההתנהגותית.
קורבנות סינדרום זה סובלים לרוב מהיפר אקטיביות, עצבנות ונדודי שינה. גם אם הסימנים הפיזיים לא באים לידי ביטוי, אין זה אומר שאין פגיעה מנטאלית. מחקרים מראים שתינוקות לאמהות ששתו או עישנו ב"כמויות מוסכמות" לאורך ההיריון, נפגמה יכולתם המילולית הן בדיבור והן בהבנה.
הורדת הסיכון לפגמים מולדים
אחד מכל 60 תינוקות נולד עם סוג מסוים של פגם מנטאלי או פיזי. רבים מפגמים אלו ניתן היה למנוע אילו ההורים היו יודעים מה לעשות. גדילת העובר נמצא בסיכון הגבוה ביותר במהלך 6 שבועות הראשונים של ההיריון. בשלב זה התאים מתחלקים בתדירות גבוהה יותר.
אי התאמה תזונתית, ידועה ביכולתה להאט חלוקת התאים והשפעתה בתחילת ההיריון הרבה יותר משמעותית. ההשפעה של התא שאינו מתחלק ומכפיל עצמו בטרימסטר הראשון, יכולה לגרום להבדל שבין תינוק במשקל 3,500 גר' לבין תינוק במשקל 2,300 גר'. בהתחשב בעובדה, שרוב הנשים אינן מודעות להריונן עד חודש לאחר ההפריה יש לשמור על תזונה אופטימאלית עוד לפני ההתעברות על מנת להקטין כמה שיותר את הסיכון לפגמים מולדים.
מנגנז (מנגן) נמצא כמינרל חיוני וקריטי במניעת לידות אנומליות. במחקר נמדד ריכוז המנגנז בשיער האם והילוד.
אצל תינוקות שנולדו עם תפקוד לקוי מולד – נמצא בברור שקיים חסר משמעותי של מנגנז בשיער כפי שנמצא אצל אמותיהם.
מנגנז נמצא בריכוז נמוך במיוחד בחלב פרות ובחלב אם אצל אשה עם חסר במנגנס. אספקה וספיגה הם מכריעים למנגנז.
מינרל מכריע נוסף הוא האבץ. מחקרים מצביעים שחסר באבץ אצל חולדות מעוברות מביא למצב של הרבה ולדים שנולדו מתים ואלה שנולדים יתכן שיסבלו מפגם אחד או יותר.
ספינה ביפידה - SPINA BIFIDA
הן חומצה פולית והן ויטמין B12 חיוניים ליצירת DNA ו- RNA, ליצירת כדוריות דם אדומות ולשד עצמות.
חסר בחומצה פולית אובחן רפואית לראשונה בשנת 1945 ע"י ד"ר TOMSPIES, כגורם לסוג של אנמיה שהעלם בהינתן סופלימנטים של חומצה פולית.
ב-1980, במחקר שנעשה על אמהות עם סיכון גבוה לתינוקות עם ספינה ביפידה (ע"ש תחתון מפוצל) נמצא שרק אחד מכל 178 תינוקות נולד עם ספינה ביפידה אצל אלה שנטלו מולטי-ויטמינים בהשוואה ל- 23 מתוך 260 שלא נטלו סופלימנטים. נראה גם שנשים שנטלו חומצה פולית כסופלימנט עוד לפני ההיריון, הקטינו אף יותר את הסיכון לולד עם ספיינה ביפידה. פוליק אסיד במזון נהרס בקלות על ידי קרני השמש, חום או בסביבה חומצית. רוב החומצה פולית נהרס בטמפרטורת החדר או בבישול.
חומצה פולית נחשב כמיוצר ע"י בקטריות בשטח המעי. שימוש מופרז באנטיביוטיקה, אם כך, משמש כפקטור נוסף לקידום החסר. לפי הארגון התברואתי העולמי, שליש יד חצי מהאמהות לעתיד סובלות מחסר בחומצה פולית בטרימסטר האחרון של ההריון.
העובר מושך ממצבור הפוליק של האם למען גדילתו שלו ולכן מחסור נפוץ יותר בהריון.
עם זאת, חסר באספקה לגדילת התינוק יכולה לא להתבטא בשום סימן של חסר אצל האם, לכן סופלימנטים הינה הדרך היחידה להבטיח אספקה מספקת. לפי מחקרים, הרבה נשים עם היסטוריה של הפלות סיימו בהצלחה הריון ולידה בהינתן להן סופלימנטים של חומצה פולית.
ההמלצה היומית בארה"ב היא בין 400-500 MCG ליום ו- 800 לאישה בהריון.