דיאטה ותזונה רפואית בשיטת Diet2All

לציטין - הלוחם בשומן

לציטין (פוספטידיל כולין) הוא פוספוליפיד המהווה חומר חיוני לחיים. זוהי מולקולה שומנית, המגינה על ממברנות התאים ואף מהווה חלק מהם. הלציטין מצוי בחי ובצומח וניתן למיצוי ממקורות כמו חלמון ביצים, סויה, לפתית וכו'...

בשנת 1950 הצרפתי מוריס גובליי גילה את הלציטין שבודד מחלמון ביצה ועזר לערבב שמן ומים.
הלציטין מהווה כ- 30% ממשקל המח ו- 73% מכלל השומן בכבד ושיעורו נמוך בחולי לב.
פעילות גופנית סדירה, מעלה את שיעור הלציטין בשרירים ובעיקר בשריר הלב שבו כמות הלציטין הגבוהה ביותר.
במחקר נתגלה שבשרירי מעוף הציפור חלה עלייה של כ- 25%, לאחר שהן עוברות אימון גופני.
במצבי חסר תזונתי כאשר השומנים והפרוטאינים (חלבונים) בגוף מצטמצמים בדרמטיות הלציטין ברקמות אינו מצטמצם, רק במקרה שהגוף מיתנוון ישנה ירידה בכמות הלציטין.
גופינו מסוגל לייצר את הלציטין בעצמו. הוא נוצר בכבד, עובר למעיים ונספג לדם.
תהלכי זיקוק המזון הורסים את הלציטין שבמזון.
חוסר לציטין נגרם בעקבות מספר סיבות וביניהן: סטרס גופני או נפשי, הזדקנות, מזון דל בחומרי בנייה כך שהכבד אינו יכול להרכיב ממנו לציטין.

מקורות של לציטין

הלציטין מצוי: בשימני ירקות בלתי מזוקקים וחלמון ביצה, אגוזים לסוגיהם, דגנים מלאים ובעיקר חיטה, סויה, כבד ולבבות בקר.
וייטמין E בצמחים נשמר בחלקו ע"י הלציטין ולמעשה כשנוטלים תוספת של לציטין היא מכילה גם ויטמין E.
הלציטין היעיל ביותר להורדת רמת כולסטרול גבוהות הוא במקורו מהצומח, כגון:סויה.
הלציטין מזרז ספיגת ויטמינים שמסיסים בשומן ממערכ העיכול למחזור הדם.
בגוף האדם הלציטין מגביר את איחסונם והצטברותם של ויטמיני E ו- A.

משיכת ניגודים
הלציטין ממגנט אליו מצידו האחד מים ומצידו השני שמן וע"י כך הוא מקל על חדירותם של חומצות שומן, כמו למשל: כולסטרול שמסיס בשמן בלבד, לא מסוגל לעבור דרך הקפילרות (כלי דם קטנים), כך הוא שוקע ומצטבר על גבי דפנות העורקים ובהמשך גורם להם להיות קשות על איבוד גמישותם, המחלה קרויה: "טרשת עורקים".

כבד
הגוף מייצר אנזים, שנקרא: ליאטינוז אשר משחרר את הכולין, המסוגל להפוך שומנים לחומר אחד ולמנוע בכך את הצטברותם בכבד ואת ההפרעה המכונה "שומן בכבד" - "כבד שומני".

עור
לציטין הינו מרכיב פעיל בתכשירים קוסמטיים רבים, הוא מזין את העור בחומצות שומן. בנוסף הלציטין עוזר למחלות, כמו: אקזמה, פסוריאזיס, סבוראה ולאקנה.

סכרת (דיאבטיס מליטוס)
בחולים סוכרתיים חשוב שיקבלו לציטין בכדי למנוע צירוזיס (כבד שומני או שחמת הכבד), הלציטין מסייע בקבלת מקור אנרגיה, היפרלפידמיה (רמת שומנים גבוהה בדם) והתפתחות מחלות משניות נוספות.

מקור אנרגיה
בגרמניה הרבה ספורטאים צורכים לציטין כמקור יעיל לאנרגיה, במחקרים הוכח שקצב התאוששתם הייתה מהירה יותר לאחר אימונים אינטנסיבים. גם אנשים שחיים בסטרס (דחק, לחץ) מתמיד, עובדים עבודה פיזית, פעילות מנטלית מאומצת - לכל הנ"ל הלציטין עוזר ומשפיע לטובה.
בעצבים מצוי שיעור גבוה של פוספוליפידים (שומן-זרחני), הדומים לאלה המכיל לציטין הסויה. כששיעורם יורד עלולים להופיע מיחושים, כגון: מתיחות, עצבנות, נדודי שינה ורפיון שכל. מאמץ מנטלי מופרז עלול לגרום לתוצאות דומות כשהגוף לא מקבל מספיק לציטין להגנה על העצבים.

הכולסטרול
בדומה לשומנים אחרים בגוף, גם הכולסטרול משמש לבניית תאים.
רוב הכולסטרול מצוי בבלוטת האדרנל (בלוטות יותרת הכליה), היפופיזה (יותרת המוח) והורמוני המין המכילים כולם כולסטרול ובבלוטת האנדוקריניות אין אפשרות להמיר את הכולסטרול לאחר השימוש בו, בלא עזרת ויטמין B5. בלוטות אנדוקריניות משתמשות בכולסטרול בעיקר בכדי לבנות סוגים שונים של הורמונים סטרואידים.

סכנות הכולסטרול
כולסטרול גבוה גורם להסתיידות העורקים שעלול להביא לסיבוכים רבים, כגון: הקטנה או חוסר אספקת דם לעיניים, עויתות, כאבים, קור והרגשת אי נוחות ברגליים ובידיים.
במוח עלול לגרום ל- CVA (שבץ) בלב, יכול לגרום לאנגינה פקטוריס ועד למחלת לב קשה.
לדוגמא: בפינלנד 22% מכלל הקלוריות מגיעות מהשומנים הרווים ושם מסתכם שיעור התמותה ב- 120 מקרי מוות על כל אלף גברים.

גורמים עיקרים למחלות לב:
  1. גיל

  2. מספר סיגריות ביום.

  3. יתר לחץ דם.

  4. הפרעות מיוחדות הקשורות ללב.

  5. משקל.

לשמור על הלב
צמצום הכולסטרול וצריכת השומנים הרווים
הוספת לציטין טהור המופק מנבט חיטה.
טיהור העורקים:
סילוק הכולסטרול שכבר הספיק להצטבר ולשקוע במקומות מסוימים. בשל כך גופך זקוק ללציטין.
הוכח שלציטין רווי מחלמון ביצה אינו יעיל בהמסת כולסטרול בעוד שהלציטין המופק מסויה בעל השפעה חיובית בהמסת כולסטרול.
כולסטרול המופק בגוף נמס בטמפרטורה של כ- 42 (מעלות צלזיוס) אך כשהוא מתרכב עם הלציטין, נמסה התרכובת החדשה בטמפרטורה שהיא אף נמוכה מחום הגוף הנורמלי (36.7) ובמצב הנ"ל עם מעט פעילות גופנית ניתן "לשטוף" את הכולסטרול מדפנות העורקים, הדבר גורם לעלייה זמנית וחולפת של רמות הכולסטרול בגוף בגלל "שפיכת" הכולסטרול מדפנות העורקים לזרם הדם.

קרישי דם
טרומבוזה (קריש דם) יכולה לגרום למחלת לב קטלנית.
שיעור הסיכון שאדם ילקה בטרומבוזה גודל כאשר תפריטו מכיל הרבה שומנים רווים, גם מבלי לצרוך הרבה כולסטרול.
הלציטין שמשמש כמתחלב המפריד שומן לחלקיקים זעירים. כשהוא מסלק את החלקיקים מהדם הוא מרחיק ממנו את הגורם העשוי לעודד את היווצרות הקרישים.

ויטמינים המסייעים לתפקוד הלב
1.מגביר את יכולתו של מחסור הדם להעביר דם וחמצן ללב ומצמצם את דרישת הלב
לחמצן.
2. ויטמין E פועל כגורם אנטי קרישה וזאת כשאינו מפריע לתהליך של קרישת הדם בפצע.
3. כאנטי אוקסידנט מסייע להגן על חומצות השומן הבלתי רוויות.
4. מסייע לתיקון וחידוש הקפילרות (כלי דם קטנים).
5. מסייע לשמור על גמישות של הרקמה שנפגעה מטרומבוזה.
כאשר האיזון לציטין / כולסטרול / מיץ מרה, מופר נוצרות אבני כיס מרה, המורכבות בעיקר מכולסטרול.

חולי סוכרת:
אצלם מופיעות מחלות משניות (סיבוכים) כתוצאה ממחלתם, כגון: עליה בצבירת השומן בכבד וכך גם הפרעות שגורמות להיפרלפידמיות לסוגיהם השונים ובהמשך טרשת עורקים כללית שיכולה להופיע בכל העורקים בגוף.
את כך הנ"ל הלציטין מצמצם ומונע.

העצבים והמוח
העצבים והמוח מכילים לציטין בשיעור גבוה פי- 2 מהכמות המצויה באיברים הפנימיים.
רוב הלציטין בשימוש לאנבוליזם (בנייה, סינתזה) התאי, הואיל והתהליך האנאבולי בתאים מתרחש כל הזמן באיזון עם התהליך הקטבולי, חשוב מאוד אספקת הלציטין.
לציטין משמש כמקור אנרגתי במצבי סטרס ובמצבי סטרס ממושך מאגרי הלציטין מתמעטים במהירות. זוהי הוכחה לכך שהלציטין מנוצל כמקור אנרגיה נוסף.
המוח שמסוגל לייצור לציטין, הוכח שהוא מקבל אספקת לציטין בזרם הדם. הלציטין חשוב מאוד למוח ולעצבים כאחד ותורם מקור אנרגיה נוסף במצבי סטרס.
בנוסף הוא עוזר לשקם ולבנות רקמות עצבים לרגישות יתר, עצבנות, נדודי שינה.
חוסר סבלנות מהווה חלק מהתרבות המודרנית שגורמים עם הזמן להחלשות מצטברת. במצבים הנ"ל רצוי להוסיף לציטין וויטמיני B קומפלקס.
בניתוחים שלאחר המוות בחולי טרשת גילו מחסור בלציטין במוח ובמיילין (מעטפת העצבים).

מערכת החיסון:
סטרס נפשי ופיזי:
לפי מחקרים הודגם שקיים קשר במצבי סטרס להתפתחותן של מחלות שונות. במצבי סטרס גופינו מגיב בעליית רמות הורמונים (כמו: קורטיזול, אדרנלין וכו') המסיעים לו בתהליך ההתמודדות, אך "בשוגג" הורמוני הסטרס (גלוקגון, אדרנלין) הדואגים לאדם לברוח ולהתגונן במצב מצוקה ע"י עליית רמות הסוכר בדם גורמים לעיכוב פעילותם של תאי הדם הלבנים המגינים על גופינו וכך נשאר הגוף חשוף ללא קו הגנה מפני זיהומים ועד לסרטן.

חומצה אלפא- ליפואית
הפקת אנרגיה: ALA (חומצה אלפא-ליפואית), חיונית להפקת אנרגיה משומנים ופחמימות במיטוכונדריה (אברון בתאי גופינו האחראי על יצור האנרגיה בתאים) ומחסור ב- ALA יאט משמעותית את תהליך הפקת האנרגיה.
חשוב לציין שלשם פעילותה המטבולית התקינה של ה- ALA דרושה נוכחות של ויטמיני B1,B3.

פעילות אנטי אוקסידנטית: ה- ALA יכולה להפחית סימני חסר בויטמיני C ו- E (צפדינה).
ALA יכולה לשחזר ויטמיני C ו- E וגלוטטיון בגופינו מצורתם המחומצנת (מקולקלת) לצורתם הפעילה.
ALA מסיסה בסביבה שומנית ומימית.

קשירה למתכות רעילות (קלציה): ה- ALA משמשת גם כחלק מטיפול של הרעלת מתכות כבדות, בשל יכולתם להתחבר למתכות אלו (קלאציה CHELATATION).
ה- ALA יכולה לחסום שחרור של ברזל ונחושת בעת פציעה וכך מקטינה את הנזק מצד הרדיקלים החופשיים.

שימושים רפואיים אחרים:
  1. סכרת - משפרת קליטת גלוקוז בתאים (בסכרת מבוגרים). מפחיתה התהוות של נאורופתיה (פגיעה במע' העצבים בעקבות רמות גלוקוז גבוהות בדם).

  2. חולי HIV (איידס) ה- ALA מעכבת את שיכפול הוירוס.

  3. קטרקט (ירוד), אתרוסקלרוזיס (טרשת עורקים).

ויטמין E

לאחר שפיענחו את המבנה הכימי של ויטמין E, הוא קיבל את השם הכימי הכללי טקופרול. השם טוקופרול נגזר מהמילים היווניות טוקוס - לידה ופרו - ללדת, משמעות המילה "להביא ילדים לעולם".

הכרת משפחת הטקופרולים:
בטבע קיימים ארבעה טוקופרולים: אלפא, ביתא, גמא, דלתא - טוקופרול. למרות ההבדלים הכימיים קטנים ביניהם פעילותם הביולוגית שונה אחד מהשני באופן משמעותי
האלפא - טוקופרול, נחשב ל- 100%. הפעילות הביולוגית של האחרים הינה:
ביטא טוקופרול, נחשב ל- 40%, גמא טוקופרול 8% ודלתא טוקפרול 1%.

הבדלים בין ויטמין E טבעי להסינטתי:
כשחוקרים סינטזו את הויטמין E בצורתו הסינטתית הם גילו שיעילותו הביולוגית פחותה מהמקור הטבעי, כך גילו שההבדל קשור למבנה הכימי בלבד.
חומרים רבים קיימים בשני צורות שניתן להתייחס אליהן בפשטות הכימית.
את הצורה הימנית מציינים ב- D ואת השמאלית ב- L.
בטבע קיימת רק הצורה L או D אחת.
למשל ויטמין סי - L אסקורביק אסיד ו- B5 טבעי D פנטוטניק אסיד.
חומצות אמינו טבעיות והן תמיד מצורת L, ויטמין E טבעי הוא תמיד D - אלפא טוקופרול
B-ביטא טוקופרול.
(אם נציב שתי מראות אחת מול השניה, נראה את האחת והשניה אותו הדבר אם כי האחת ימנית והשניה שמאלית).
כלומר: שחומרים טבעיים וסינטטים דומים במבנם ובמספר האטומים שלהם, אך נבדלים ביחס המרחבי שבין אטומים אלה. הם נקראים איזומרים.
הטבע מאוד בררן ולרוב משתמש רק באחד האיזומטרים הנ"ל לשם מילוי תפקידיו הביולוגים. כלומר שהיעילות הביולוגית של ויטמין E הסינטטי פשוט חסר תועלת ומתוך מינון של 500 מ"ג של L-D אלפא טקופרול הניטלות במתן אוראלי, הגוף ישתמש ביעילות רק ב- 250 מ"ג של D אלפא טוקופרול.
ביתר ה- 250 מ"ג של ה- L אלפא טוקופרול גופך לא יוכל להשתמש והם יופרשו וכאשר נאכל במזון או מתקבל כסופלימנט (תוסף מזון) ה-D אלפא טוקופרול טבעי, כולו זמין למעיים שלנו ישירות ומוכן להספג לזרם הדם במטרה להגיע אל איברי המטרה השונים.
מנונים מוגדרים לפי ערכם הביולוגי: ולפיכך IU - 1 שווה ל- 1.00 מ"ג של L-D אלפא טוקופרול אצטט או ל- 1.10 מ"ג L-D אלפא טוקופרול או ל- 0.73 D - אלפט טוקופרול אצטט או ל- 0.81 מ"ג D - אלפא טוקופרול.

חשוב לציין, כי היתרונות הבריאותיים של הלציטין יוגשמו על פי רוב רק כחלק מתוכנית תזונה מסודרת אשר ניתנת ע"י איש מקצוע (תזונאי או מומחה לרפואה נטורופטית).

 

מערכת הלב וכלי הדם | כולסטרול גבוהה בדם (היפר-כולסטרולמיה) | המקורות והגורמים לעליית הכולסטרול בדם | גורמי תזונה וחשיבותם בלחלות לב וכלי דם | פתולוגיות של מערכת הלב וכלי הדם | שמן זית | ניקוי מערכת הלב וכלי הדם | מערכת הלב וכלי הדם | מחלות לב וכלי דם, כולסטרול גבוהה, ויתר לחץ דם | מערכת הדם | הלב וכלי הדם | סינדרום X, סוכרת, מחלות לב וכלי דם, יתר-לחץ דם | הבנת הכולסטרול, מחלות לב וכלי דם | מחלות לב וכלי-דם, כולסטרול ופוליקוסנול | קו-אנזים Q10 | פקטורים וגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם | תרופות ללב, לכלי הדם וליתר-לחץ דם | קונטראינדיקציה תרופות למחלות לב | תה ירוק | ניקוי מערכת הלב | ויטמין E, מיקס-טוקופרול | תאור מקרה: דיאטה, יתר-לחץ דם, סוכרת וכולסטרול גבוהה | אומגה-3 מינון יומי מימלץ ע"י הרשויות | ‏ויטמין E  מקורות ופעילויות פיזיולוגיות | ויטמין E וטוקוטריאנולים | פתולוגיות של מערכת הלב וכלי הדם | הלציטין לוחם בשומן ובסוכרת, מחלות לב וכלי דם | מצבים שהשתפרו לאחר מתן ויטמין E - אלפא-טוקופרול | תה ירוק היבטים בריאותיים | מזונות העשירם בקו-אנזים Q10 | מערכת הלב וכלי הדם, הנשימה והדופק של ספורטאים | הכולסטרול הטוב, הרע והמחומצן טרשת העורקים נוגדי חמצון | פעילות גופנית ומניעת מחלות לב וכלי דם | יתר לחץ דם ופעילות גופנית | הלב ועורקיו | אנגינה פקטוריס (תעוקת חזה) Angina pectoris | טרשת עורקים-ארטריוסקלרוזיס | כולסטרול גבוה היפר-כולסטרולמיה | לחץ דם גבוה | הפחתה במלח מפחיתה סיכון למחלות קרדיווסקולריות (מחלות לב וכלי דם) | יתר לחץ דם ותזונה | יתר לחץ הדם, הסתיידות העורקים ומחלות לב | הזדקנות כחלק ממעגל החיים | 

 

יעקב עזרא, מומחה לרפואה נטורופתית ולתזונת ספורטאים, הינו דמות ידועה בתחום הספורט בכלל ופיתוח-הגוף והכושר בפרט, מרצה בתחום הרפואה ומשלב את הסבריו אודות התזונה, רפואת הצמחים, הספורט וכ"ו. מרצה בתחומים הבאים: פתולוגיה כללית, תזונה רפואית, פרמקולוגיה ועוד.
בעבר הרצה במכון מור (חב' בת של קופת חולים כללית), בתי ספר למאמנים ומכללות (אוניברסיטת ת"א - וינגייט, והמדרשה לתרבות הגוף אמריקה ישראל).
בעל קליניקה המטפל במחלות שונות ע"י תזונה רפואית, דיאטות שונות לירידה במשקל,   פיתוח ועיצוב הגוף, פציעות ספורט ועוד... לקביעת פגישת יעוץ נייד 0528567140   

 

סוכרת דרכים להתמודדות ודרכי טיפול | סוכרת ופעילות גופנית | תרופות לטיפול בסוכרת | חומצה אלפא ליפואית | הכסחי הסוכר | אינסולין וויסות הסוכר הנסיוב | סוכרת, סכרת | קונטראינדיקציה תרופות לסוכרת | חומצה אלפא ליפואית - ALA | אומגה-3 | תה ירוק והיבטים בריאותיים | סכרת | הסיבים התזונתיים | תרופות משתנות, נוגדי חומצה, תרופות לסוכרת, ואנטי-ביוטיקה, ומפחיתות כולסטרול | תרופות המונעות טרומבוסים-קרישי דם | סוכרת מחלות לב וכלי דם | גלוקופאג' מטפורמין | סוגי ממתיקים, ממתיקים טבעיים, וממתיקים סינטטיים | תרופות סטטינים וסוכרת | סוכרת, הזדקנות ותהליכי הגליקציה | אורך חיים כדרך מניעה להשמנה וסוכרת | השפעת מרכיב הפחמימות על הטיפול הנשים הרות עם סוכרת | פעילות גופנית לטיפול בסוכרת הריונית ולמניעתה | חידושים בטיפול בסוכרת | יעילות ובטיחות בטיפול באקרבוזה בחולי סוכרת מטיפוס 2 | תזונה נכונה ובריאות גופנית | סוכרת DIABETES | סוכרת מטיפוס 2 (סוכרת שאינה תלויה באינסולין) סוכרת מבוגרים | היפראינסולינמיה ומצבים בריאותיים | יסוד הקורט כרום כתוספת למחלת הסוכרת | מחלות כליות | סוכרת סוגים שונים |
logo בניית אתרים