דיאטה ותזונה רפואית בשיטת Diet2All

 

לנשים בלבד: מזונות ותוספים פונקציונאליים לנשים

לנשים בלבד: מזונות ותוספים פונקציונאליים לנשים, בעידן של תזונה גנומית בו לכל פרט באוכלוסייה יש טביעת אצבע תזונתית אישית וייחודית, השאלה בעניין תזונה מגדרית והצורך ליחד תזונה שונה לנשים וגברים נראית מובנית מאליה.

 

בעידן של תזונה גנומית בו לכל פרט באוכלוסייה יש טביעת אצבע תזונתית אישית וייחודית, השאלה בעניין תזונה מגדרית והצורך ליחד תזונה שונה לנשים וגברים נראית מובנית מאליה.

יחד עם זאת, ההבנה גוברת לגבי ההבדלים בגורמי סיכון, תחלואה ותמותה בין גברים ונשים דורשת מאיתנו לברר באופן מדעי מה הן ההשפעות וההשכלות התזונתיות שיש לאמץ כחלק מההמלצות המיוחדות "לנשים בלבד".

ההבדלים בהמלצות התזונתיות לגברים ונשים נובעים ממספר הבדלים פיזיולוגיים:

 

1.       משקל הגוף – התייחסות לאישה "כגבר קטן", כפי שהדבר בא לביטוי בהמלצות לקצובה מומלצת של מקרו ומיקרו נוטריאנטים כמו: חלבון, סיבית תזונתיים, חומצות שומן חיוניות, ויטמיני B כמו B1, B2 ,B6 ועוד.

2.       הרכב הגוף – ההבנה שתוספת מסת השומן הנשית הינה בעלת השפעה שונה על חילוף החומרים, ההוצאה האנרגתית היומית וזו קשורה בפעילות גופנית. כפי שמתבטאת בנוסחת הריס בנדיקט. בהמלצות לצריכת פחמימות בזמן פעילות לנשים ואפילו בקצובה לויטמינים כמו ויטמין D ו- E מסיסי השומן.

3.       מערך הורמונאלי – ההבדלים ההורמונאליים בין גברים ונשים, כמו גם נוכחות של רצפטורים להורמונים אילו במערכות שאינם רק באיברי המין כמו: עצם, כלי דם מוח ועוד הם אולי ההיבט המשמעותי ביותר בהבנת ההבדל בפיזיולוגיה, תחלואה ותמותה בין גברים ונשים.

4.       ולכן גם בהשפעה השונה בין נשים וגברים של תרופות, מזונות המכילים פיטואסטרוגנים כמו מוצרי סויה, פשתן, בירה,ירקות מצליבים, פוליפ נולים מפירות יער וכן המלצות לויטמינים ומינראלים שונים ההופכים מגדריים מגיל ההתבגרות.

5.       שוני באנטומיה – "הצלע המקראית הנשית החסרה" אינה משל לחוסר שלמות נשית אלא לשוני אנטומי באיברים כמו לדוגמא המוח. לשוני זה השלכות על התפקוד, גורמי סיכון ואף טיפול.

למרות שנקודות אילו הינם חלק מהבסיס על ההמלצות התזונתיות הקיימות ניתן לראות מחקרית מספר נקודות החייבות מיקוד תזונתי נוסף.

 

·         נשים בעולם המערבי אינן משיגות את ההמלצות לקצובה היומית עבור רכיבים תזונתיים חיוניים רבים, על פי סקר מב"ת נשים ישראליות בגילאים 25-64 אינן צורכות את הקצובה היומית המומלצת לסידן, ברזל, מגנזיום, ויטמין E, ויטמין B1, חומצה פולית, ויטמין B12, סיבים תזונתיים ועוד.

·         העדר השפעה זהה של התערבות תזונתית באמצעות מזונות הידועים בערכיהם התזונתיים ובהשפעותיהם הפיזיולוגיות אצל נשים. לדוגמא ההיעדר השפעת תוספת פסיליום בנשים פרמנפאוזליות על פרופיל ליפידים ואינסולין ביחס להשפעה משמעותית בגברים.

·         העדר השפעה זהה של תוספת מולטי ויטמינים על סטטוס תזונתי והפחתת גורמי סיכון בנשים ויחס לגברים כמו שנמצא ב- SU.VI.MAX study  ובו תוספת של ויטמינים נוגדי חמצון במשך יותר מ- 7 שנים בפחית היארעות סוגי סרטן שונים בגברים אך לא צלחה לעשות זאת בנשים.

logo בניית אתרים