אי סבילות לסוכר החלב (לקטוז) – ד"ר קובי עזרא
אי סבילות ראשונית ללקטוז נובעת מירידה ביעילות הפרשת הלקטאז ומופיעה בילדים מגיל 5 ומעלה ובמבוגרים.
קיימים הבדלים בין גזעים בשכיחות אי סבילות ללקטוז. בארה"ב למשל, אי סבילות שכיחה ב- 70% מהשחורים ורק ב- 5% מהלבנים. שכיחות גבוהה קיימת גם באסיה ובאוכלוסיית אגן הים התיכון. משערים, כי בישראל קיימת אי סבילות בדרגות שונות בקרב כ- 70% מהאוכלוסייה היהודית ובקרב כ- 80% מהאוכלוסיה הערבית.
מרבית האנשים אשר סובלים מהתופעה, מסוגלים לצרוך כמות לקטוז יומית המשתווה לזו שבשתי כוסות חלב, בתנאי שהאכילה היא יחד עם ארוחה ובתנאי שכמות הלקטוז המקסימאלית לאכילה בבת אחת היא אקוויוולנטית לזו שבכוס חלב.
מוצרי חלב המספקים 10 גרם לקטוז (הכמות הנסבלת לאכילה בבת אחת)
חלב – 1 כוס
יוגורט – 335 מ"ל (מעל 2 גביעים)
350 גרם גבינה 5%
650 גרם גבינת קוטג'
5 ק"ג גבינה קשה
מחקרים אחרונים מראים, כי מרבית האנשים אשר סובלים מהתופעה, מסוגלים לצרוך כמות לקטוז יומית המשתווה לזו שבשתי כוסות חלב, בתנאי שהאכילה היא יחד עם ארוחה ובתנאי שכמות הלקטוז המקסימאלית לאכילה בבת אחת היא אקוויוולנטית לזו שבכוס חלב אחת (כ- 10 גרם).ל- 1/3 מהמגדירים עצמם סובלים מתת ספיגה של לקטוז לא נמצאה תוצאה חיובית בתבחין מימן לאחר שתיית כוס חלב. התלונות על סימפטומים היו מעטות ביותר, ללא הבדל בין אלו שהגדירו עצמם סובלים או שאינם סובלים מאי סבילות לקטוז.
מחקר קליני אחר מצא שנשים בפרה ופוסט מנופאזה, אשר העידו כי הן סובלות מאי סבילות לקטוז, מסוגלות להגיע לצריכת סידן של כ- 1300 מ"ג ליום ממוצרי חלב.תוצאות אלו מוכיחות, כי גם בקרב נשים אשר אובחנו כסובלות מחסר בלקטאז, אין מניעה לספק את צריכת הסידן היומית ע"י מוצרי חלב רגילים.
מוצרי חלב מוחמצים כמו גבינה ויוגורט, אשר גם מכילים תרביות חיות של חיידקים, מתקבלים ע"י רוב הסובלים מאי סבילות ללקטוז ובחלק מהמקרים אף משפרים את דרגת הסבילות. צריכת יוגורט בכמות המספקת עד 20 גרם לקטוז ליום נסבלת על ידי רוב הסובלים מחוסר בלקטאז.
ייצור מימן לאחר אכילת 18 גרם לקטוז מיוגורט היה 1/3 מזה שלאחר אותה כמות לקטוז מחלב. יוגורט עם פירות הביא ליצור מימן מעט גבוה יותר מזה של היוגורט הטבעי.
חיידקי היוגורט מייצרים את האנזים בטא-גלקטוזידאז. פעילותו של אנזים זה מורידה את ריכוז הלקטוז במוצר החלב המוחמץ. בתהליך ההחמצה ה- PH יורד לכ- 4.6 כאשר היוגורט נאכל, הוא מתנהג כבופר על חומציות הקיבה, מה שאפשר לחיידקים להגיע חיים לתריסריון, שם נמשכת השפעתם על פירוק הלקטוז. עדיין לא מובנים כל הגורמים המעורבים בתהליך בו הגלקטוזידאז משפר את נעכלות הלקטוז.
המלצות כלליות לצריכת מוצרי חלב באי סבילות ללקטוז:
לשתות חלב במנות של עד כוס בבת אחת.
לשתות חלב יחד עם ארוחה או עם מזון אחר.
להעדיף גבינת קוטג' וגבינות קשות המכילות הכי מעט לקטוז.
לאכול יוגורט או לשתות משקה המכיל תרביות חיידקים חיים.
לשתות חלב מופחת לקטוז.
|