דיאטה ותזונה רפואית בשיטת Diet2All

קו-אנזים Q10
קיו-10, אוביקינון

קו-אנזים Q10, רכיב מסיס בשומן השייך לקבוצת הוויטמינים המסיסים בשומן. הוא מצוי באופן טבעי אצל כל בעלי החיים, אך יכול להיות מסופק גם דרך המזון מחומר המוצא פניל אלנין. לתהליך יצרתו מפניל אלנין דרושים קו אנזימים הכוללים ויטמינים כמו B12,B6,B2 חומצה פולית ועוד

CO Q10 הינו רכיב מסיס בשומן השייך לקבוצת הוויטמינים המסיסים בשומן. הוא מצוי באופן טבעי אצל כל בעלי החיים, אך יכול להיות מסופק גם דרך המזון מחומר המוצא פניל אלנין. לתהליך יצרתו מפניל אלנין דרושים קו אנזימים הכוללים ויטמינים כמו B12,B6,B2 חומצה פולית ועוד. חסר באחר מויטמינים אלה עלול לגרום לירידה ברמת ה- COQ10 ברקמות.

מבנהו הכימיקלי של COQ10 זהה לזה של ויטמין K והוא בעל שרשרת צד שלה יחידות איזופרן שמספרן משתנה מבעל חיים אחד למשנהו. אצל בני האדם מספר היחידות הוא 10 ועל כן הוא נקרא COQ10.

הקו אנזים מצוי בכבד, בכליות, בלבלב, בשרירי השלד ובריכוזים גבוהים יחסית, בשריר הלב.

 

חלוקתו התוך תאית היא כדלקמן:

 

בגרעין התא- 25%-30%פורום פיתוח-גוף וכושר

במיקרוזומים – 15%-20%

במיטוכונדריה – 40%-50%

בציטוזול- 5%-10%.

 

פעילות כימית וביולוגית:

בצורתו הפעילה COQ10 נקשר לחלבון. קיימים מספר סוגי חלבונים קושרי COQ10, חלקם (לפחות חמישה) הם אנזימים מיטוכונדריאליים.

מבחינה ביוכימית COQ10 הוא קו אנזים רדוקסלי (מפחית חמצון) המשתתף בתהליך הנשימה המיטוכונדרי אלי ונכלל במכניזם הקשור בנשיאת אלקטרונים ובפוספורילציה החמצונית. מכניזם זה ידוע כפונקציה תומכת – חיים "ביואנרגטית" ולכן הוא בעל חשיבות רבה לחיי האדם.

 

פעילות תרפויטית:

מחקרים רבים מצביעים על פעילותו האנטיאוקסידנטית של COQ10, העוזרת לשמור על יציבות הממברנות התאיות ועל המטבוליטים החיוניים לביוסינתזה של ATP. כמו כן, COQ10 מעודד פעילות אנזים המעכב יצירת רדיקלים חופשיים.

 

סקירת ספרות:

COQ10 רבים מוכיחים כי פעילותו ההגנתית של COQ10 יעילה במצבי איסכמיה, בעיקר ברקמת שריר הלב.

זה לא כבר הוכח על ידי SUGAWARA ושות', כי תנאי איסכמיה והיפוקסיה מעכבים את סינתזת ה- COQ10 והדבר גורם לירידת רמות הקו- אנזים הן בדם והן ברקמת השריר האיסכמי. חסר בקו אנזים זה הוא גורם משמעותי באטיולוגיה של מחלות לב למיניהן ויכול להחמיר (או לשפר) מחלה קיימת.

 

FOLKERS ושות' הוכיחו כי מתן COQ10 אקסוגני לחולי לב כרוניים העלה את רמת הקו אנזים בדם וברקמת שריר הלב. בנוסף, נצפה שיפור ניכר בתפקודי הלב, שנבדקו על ידי מדידת נפח הפעימה ונפח ההזרקה שהתבטא בעלייה של כ- 30% וכ- 15% בהתאמה. מכאן שניתן לטפל ביעילות בחסר ב- COQ10.

 

COQ10 והפרעות קצב (אריתמיה)

תוצאות מחקרים מצביעות על כך ש 20%-25% מהחולים הסובלים מאריתמיה מגיבים היטב לטיפול ב- COQ10, המביא לפוטנציאל פעולת לב ארוך יותר (בחדר ימין) ומקצר את המרחק Q-T בפוטנציאל הפעולה.

 

COQ10 והיפרכולסטרולמיה:

היפרכולסטרולמיה ידועה כגורם סיכון עיקרי למחלות לב טרשתיות. בגוף האדם כ- 50% מהכולסטרול נוצר בביוסינתזה אנדוגנית מחומר המוצא אצטיל COA. לווסטטין היא תרופה מוצלחת המשמשת להורדת רמת הכולסטרול בדם על ידי עיכוב פעולת ה- HMG-COA, שהוא אנזים מפתח בסינתזת הכולסטרול האנדוגני. תהליך זה כולל גם ייצור של קו אנזים Q10, ולכן גם הסינתזה של קו אנזים זה מעוכבת על ידי אותה התרופה.

FOLKERS ושות' הוכיחו, מעבר לכל ספק, כי אצל אנשים בעלי רמת כולסטרול גבוהה המטופלים בלווסטטין יש ירידה משמעותית ברמת ה- COQ10. עובדה זו יוצרת פרדוקס, שכן הטיפול בלווסטטין מונע התפתחות מחלות לב טרשתיות מצד אחד, אך גורם לירידה ברמת ה- COQ10, העלולה לפגוע בתפקוד הלב, מצד שני. לממצא זה יש השלכות משמעותיות לגבי יעילות הטיפול בלווסטטין. אנשים בריאים, עם תפקודי לב תקינים ורמות גבוהות של COQ10, יוכלו לעמוד באפקט המדכא של לווסטטין על הקו אנזים. אך חולי לב עם רמות נמוכות של קו אנזים (הנובעות ממחלת הלב עצמה) עלולים להיות חשופים לסכנה של החמרת המחלה עד כדי מצב של סיכון חיים.

לכן, כששוקלים טיפול בלווסטטין יש להתייחס לחומרת המחלה ולרמת COQ10, ובהתאם להמליץ על טיפול בקו-אנזים בנוסף ללווסטטין.

קשר נוסף בין היפרכולסטרולמיה ו- COQ10 בא לידי ביטוי בפעילותו האנטיאוקסידנטית של הקו אנזים. רמה גבוהה של LDL-C מהווה גורם סיכון להתפתחות טרשת העורקים. LDL-C מצטבר על דפנות העורקים בצורתו המחומצנת, לכן הורדת רמת ה- LDL המחומצן על ידי אנטיאוקסידנטים כ- COQ10 תוביל לעיכוב ואף למניעת התפתחות הטרשת.

נמצא כי יש קורלציה חיובית בין רמת ה- LDL-C לבין רמת ה- COQ10 וקורלציה שלילית לרמת ה- HDL-C. מכאן, שהיחס LDL-C/COQ10 מהווה אינדיקטור חשוב לסיכון להתפתחות טרשת העורקים וכי לקו אנזים תפקיד חשוב במניעתה.

 

סיכום:

הקו אנזים Q10 הוא חומר בעל פונקציות חשובות. הוא משמש כקו-פקטור במספר מסלולים מטבוליים, בעיקר בתהליך הנשימה התוך תאי. הוכח שכאשר הוא ניתן אקסוגנית, כטיפול תרופתי, יש לו השפעות מועילות מאוד, בעיקר על שריר הלב, ללא תופעות לוואי כלשהן. יעילותו הוכחה בטיפול במחלות לב איסכמיות, באי ספיקת לב קוגנטיבית, במצבי אריתמיה ובהיווצרות עורק האאורטה. כמו כן, הוא פועל כאנטיאוקסידנט ובכך שומר על יציבות ושלמות הממברנות ועוזר במניעת התפתחות טרשת העורקים.

האם COQ10 הוא תרופת פלא חדשה? המחקרים מוכיחים שכן, אך עדיין יש מקום למחקרים נוספים.

logo בניית אתרים