דיאטה ותזונה רפואית בשיטת Diet2All

צמיחה לגובה והתפתחות הורמון גדילה קובי עזרא

כמעט כולם שמעו על הורמון הגדילה, כולם יודעים שהורמון הגדילה מסייע לצמיחה לגובה והתפתחות תקינה בילדים ושישנם כאלה שמשתמשים בו כחלק מטיפול אנטי-אייג'ינג (דחיית תהליכי זקנה).

הורמון גדילה מופרש במהלך השינה ובעת מצבי סטרס כגון: פעילות גופנית. ישנם גם רכיבי תזונה אשר גורמים לגירוי שחרורו בבלוטת ההיפופיזה, כגון: חומצות האמינו, ארגינין, קורניטין ועוד.. כמוכן ישנם גורמים פרמקולוגיים אשר מגרים את הפרשת הורמון הגדילה כגון:התרופה קלונידין המשמשת לטיפול ביתר לחץ דם, אינסולין הורמון המשמש לטיפול במחלת הסוכרת, כמו כן ישנם פפטידים הגורמים לשחרור הורמון הגדילה כגון: GHRH, הקסרלין.

ישנם טיפולים אשר מסייעים לגופינו ליצר יותר הורמון גדילה באופן טבעי ובטוח, הטיפולים כוללים קבלת תוכנית תזונה אישית ואינדווידואלית, תוכנית אימונים ותרגילים ספציפיים אשר מאפשרים לגרום לעלייה חדה ברמות הורמון הגדילה ולנצלו באופן יעיל יותר.

בקרת הפרשת הורמון הגדילה

הפיקוח על הפרשת הורמון הגדילה, מתבצעת באופן ע"י שני הורמונים עיקריים המופרשים משני אזורים, הראשון במוח המכונה: היפותלמוס (Hypothalamic) והשני בקיבה.

ההורמון GHRH (הורמון המשחרר הורמון גדילה) מופרש מההיפותלמוס וכשמו כן הוא, ה- GHRH מגרה את שחרור הורמון הגדילה מבלוטת ההיפופיזה.

ההורמון סומטוסטטין (Somatostatin) המופרש ממספר רקמות הגוף לרבות ההיפותלמוס, ותפקידו לעקב ולדכא את שחרור הורמון הגדילה.

ההורמון גרלין (Ghrelin) הינו הורמון פפטידי המופרש בעיקר מהקיבה. ההורמון גרלין ניקשר לקולטנים וגורם להפרשת הורמון הגדילה.

מצד שני, במשוב שלילי ההורמון IGF-1 מדכא את שחרור הורמון הגדילה, זאת כתוצאה ישירה מדיכוי ההורמון שמגרה את שחרור הורמון הגדילה – סומטוסטטין מאזור ההיפותלמוס.

צמיחה לגובה ע"י הורמון הגדילה

תהליך הצמיחה לגובה הינו מורכב ביותר, התהליך דורש שיתוף פעולה מותאמת בין מספר הורמונים. תפקידו של הורמון הגדילה הוא לגרות את הכבד ורקמות נוספות להפריש הורמון המכונה IGF-1, ה IGF-1 מגרה את תאי הסחוס הנקראים כונדרוציטים (CHONDROCYTES) וכתוצאה מכך ישנה צמיחה וגדילת העצם. בנוסף נצפה כי להורמון הגדילה ישנה השפעה ישירה על צמיחת הכונדרוציטים.

ה- IGF-1 בעל תפקיד מפתח בגדילת השרירים, ההורמון מעורר את התפשטות המיובלסטים (MYOBLAST) ההורמון מעורר את ספיגת חומצות האמינו ואת סינטזת החלבונים בשרירים וברקמות אחרות.

השמנה, הרזייה והורמון הגדילה

להורמון הגדילה השפעה ליפו טרופית. השפעה זו למעשה גורמת לשיפור בניצול חומצות השומן לאנרגיה, ע"י גירוי ניצול הטריגליצרידים וחמצונם.
 

תופעות לוואי של הורמון גדילה 

עשויות להיות תחילה היפוגליקמיה (רמה נמוכה של סוכר בדם) ובהמשך היפוגליקמיה (רמת סוכר גבוהה בדם – סוכרת).
אקרומגליה (ACROMEGLIA)

"מעיים של הנוטלים הורמון גדילה" – שימוש במינונים גדולים של הורמוני גדילה נצפה בגדילת המעיים וכתוצאה מכך התנפחות הבטן.

תסמונת התעלה הקרפלית (CARPAL TUNNEL CYNDROME) בתסמונת ישנו לחץ על עצב המעצבב את אצבעות כף היד וכתוצאה מכך מבחינה קלינית חשים נימול והירדמות של שתיים וחצי אצבעות.

כאבי פרקים – בשל יכולתו של הורמון הגדילה לגרום לגדילה והתרחקות עצמות, עשויה תופעה זו של כאבים בפרקים להופיע ועל פי רוב היא תופעת לוואי זמנית.
לפרטים נוספים ולתיאום פגישת יעוץ בקליניקה, נא ליצור קשר בנייד: 0528567140


logo בניית אתרים