ויטמינים מסיסי מים ושומן
הגדרה: יסודות אורגניים המצויים ברוב מן המזונות מהחי ומהצומח וחיוניים גם בכמויות זעירות ביותר לפעילות התקינה של הגוף להתפתחותו ובריאותו.
הויטמינים אינם מספקי אבני בנין לתאים ואינם מספקים אנרגיה, אך לוקחים חלק חשוב בתהליכים המטבוליים בניצול האנרגיה המופקת מחומרי המזון, כמותם לגוף קטנות במיקרו גר' עד מל"ג.
מבנה כימי ספציפי קובע את פעולת הויטמינים ושינויים קלים במולקולה פוגעים בפעילותה הביולוגית או מבטלים אותה, ויטמינים אחדים הם קבוצות של תרכובות הדומות זו לזו מבחינה כימית ולהם פעילות ביולוגית דומה, ברוב המקרים האלו פועלת רק תרכובת אחת הממלא את תפקיד הויטמין בעוד שתרכובות אחרות לקבוצה פועלת פחות.
תרכובות מסוימות שאינם ויטמינים הופכות לויטמין בגוף האדם, הם נקראים: פרו ויטמינים, בטא קרוטין הופך לרטנול (A).
המבנה המולקולרי של הויטמינים אחדים כולל קבוצה תפקודית רגישות, יש ויטמינים הנהרסים רק ע"י חימום או חשיפה לאור ויש הנוטים להתחמצן באוויר, הנטייה להתחמצן גוברת העלאת הטמפ' או בהשפעת PH של הסביבה ואז הויטמין לא פועל, לכן יש לקחת בחשבון את האבידות בויטמין פעילים בתנאים שונים של הכנת מזון (ויטמין C מתחמצן עם האוויר ונהרס כליל בבישול).
ויטמינים מסיסים במים
דרושים לכל רקמות הגוף, רובם לוקחים חלק בבניית הקו-אנזים והם מפעילים את האנזימים הלוקחים חלק בתהליכים מטבוליים בגוף וע"י כך הם מזרזים את ניצולם של חומרי המזון ואת פירוקם ואת בנייתם של חומרים מורכבים המצויים בתאים.
ויטמין C – חומצה אסקורבית:
ויטמין C הויטמין החשוב יותר, לוקח חלק מאוד פעיל בכל מע' הגוף (קרוב ל- 300 פונקציות).
משפחת ויטמין B:
ויטמין B1 - תיאמין: לוקח חלק בתהליכי הנשימה התאית, ממנו נוצר התיאמין פירו פוספט (TPP), היא מולקולה אנרגטית שמפעילה חומצה פירוביט לתהליכים מטבוליים. ה- TPP אחד ממרכיבו של אנזים מסוים שמפעיל מסלול ליצירת נשא NADPH החשוב לביו סינתזה מח"ש לפחמימות.
ויטמין B2 - ריבופלבין: חשוב ביצירת קו אנזים PAD (והוא עצמו קו אנזים).
ויטמין B3, ניאצין – חומצה ניקוטנית: לוקח חלק ביצירת נשא האלקטרון של נשא NAD.
ויטמין B5 – חומצה פנתטונית: נמצאת במזון בעיקר בקו-אנזים A.
ויטמין B6 – הפירידוקסין: חשוב למטבוליזם של חלבונים וחומצות אמינו.
ויטמין B12 – צאינו-קובלמין, ציאנו-קובלאמין: חיוני לתפקוד מערכת העצבים.
חומצה פולית: חיוני לחלוקת התאים וייצור התוכן הגנטי DNA.
ביוטין: חיוני לבריאות העור, השיער והציפורניים.
ויטמינים מסיסים בשומן: (A,D,E,K)
ויטמינים שאינם פועלים על כל הרקמות אלא רק על מערכות ספציפיות בלבד.
ויטמין A רטינול
הצורה העיקרית של הויטמין בטבע ובמזון הוא הרטינול. הרטינול נוצר רק בבע"ח ואינו מצוי בעולם הצומח, צמחיים אחדים מכילים את הפרו ויטמין בצורת קרוטנואידים, הנהפכים בגוף החי לרטינול, החשוב ביותר הוא הבטא קרוטין, מבחינת פעילות בההפכו לרטינול ובהימצאותו במזון.
ויטמין D קלצפורל
ישנם 2 סוגים:
ויטמין D2 - קלציפרול.
ויטמין D3 – כולקלציפרול.
שניהם נוצרים בהשפעת קרני U.V מהפרו ויטמין, מהארגוסטרול (מצוי בצומח, שמרים ופטריות) ומ 7 הידרו כולסטרול (המצוי בחי מיוצר מכולסטרול) קרני U.V חודרים לעור ומפעילים את הפרו ויטמין 7 הידרו כולסטרול הנהפך לויטמין. בעקבות מחסור קטנה ספיגה במעי, נפגעת קליטת מלחי הסידן בעצמות ונפגעת רקמת העצם – השלד.
ויטמין E טוקופרולים
בטבע קיימים מספר טקופרולים הנמנים עם קבוצת ויטמין E (אלפא-דלתא), אלפא טקופרול – הקבוצה הפעילה בויטמין ביחס לאחרים ולכן הוא נחשב הויטמין E.
ויטמין K
נקרא כך מפני המילה הלטינית שממנה נגזר קרישה, ישנם סוגים שונים הנבדלים במבנה הכימי:
ויטמין K1 – תרכובת הנוצרת בצמחים.
ויטמין K2 – תרכובת הנוצרת מפעילות מיקרו ביולוגית – חיידקית.
ויטמין K3 – סינטטי – תעשייתי.
הויטמין דרוש לשם שמירת קרישת הדם בשעת הצורך.