סויה, פיטואסטרוגנים ובריאות האישה
צריכת מוצרי סויה והשפעתם על בריאות האישה הוא נושא הממקד התעניינות רבה בקרב הקהילה הרפואית ואוכלוסיית הנשים. עיקר ההתעניינות היא עקב העובדה שצמח הסויה (ומוצריו) מכיל ריכוז גבוה במיוחד של תרכובות המכונות בשם כולל "פיט ואסטרוגנים". לתרכובות אלו זיקה לקולטני האסטרוגן בגוף האישה אך פעילותם אינה זהה ולעיתים אף מנוגדת.
פיטואסטרוגנים (Phytoestrogen) הן תרכובות צמחיות שאינן סטרואידים. בגלל המבנה שלהם שדומה לאסטרדיול שהוא סטרואיד (17-β-estradiol) יש להם את היכולת להקשר לרצפטורים אסטרוגנים (הורמון מי נשי). לאחרונה גוברת התעניינות בפיטואסטרוגנים, בעיקר בהקשר לטיפול בנשים בגיל המעבר ובתקופת הבלות, היות ופולי הסויה עשירים באיזו-פלבונים אשר הינם סוג של פיטואסטרוגנים טבעיים. פיטואסטרוגנים מאזנים בגוף את פעולת האסטרוגן ומונעים התפתחות סרטנים הקשורים להורמוני המין אצל נשים וגברים.
למרות מאות מחקרים עדיין קיימת אי בהירות באשר ליעילות הטיפול והסיכונים הכרוכים בטיפול ההורמונאלי הניתן לנשים בגיל המעבר. לפיכך, אין זה פלא כי גם לגבי תזונה עשירה בפיטואסטרוגנים ותוספי מזון המכילים תרכובות אלו קיימת אי בהירות דומה. המחקר בנושא השפעת פיטואסטרוגנים על בריאות האישה קיבל תנופה משמעותית רק בעשור האחרון.
פיטואסטרוגנים ובלוטת התריס
פיטואסטרוגנים ובלוטת התריס: השפעת תוספת פיטו-אסטרוגנים ממקור סויה על תפקוד בלוטת התריס וסמני-סיכון למחלת לב, בחולים בעלי תת פעילות של בלוטת התריס, הינה שנויה במחלוקת...