דיאטה ותזונה רפואית בשיטת Diet2All

הטריגליצרידים, דטריגליצרידים גליצרול וחומצות שומן


מבנה הטריגליצריד: 1 מולקולה של טריגליצריד - TG + 3 מולקולות של FA (חומצות שומן).
הטריגליצרידים שייכים הכוהלים – הוא כוהל תלת- ערכי. כל קבוצת הידרוקסיד הטריגליצרידים שייכים הכוהלים – הוא כוהל תלת-ערכי. כל קבוצת הידרוקסיד במולקות הטריגליצריד קשורה לחומצת שומן, הטריגליצרידים מהווים את נפח השומן הגדול במזון – הם הצורה הראשונית בדם, הם היח' הבסיסית ליצירת שומן בגוף ומהווים מקור אנרגיה בגוף.
 

מקורם של הטריגליצריד בדם

1.       מהמזון.
2.       מהכבד ע"י יצור סינתזה.
 

ריכוזם בדם יעלה כאשר

1.       התפריט עשיר בשומן ובכלל תפריט רב קלוריות.
2.       התפריט עשיר בפחמימות ובעיקר פחמימות פשוטות.
3.       פינוי הגלוקוז מהפלזמה לקוי.
 

הטיפול ברמת טריגליצרידים גבוה בדם

1.       ירידה במשקל בעזרת תפריט דל קלוריות.
2.       תפריט דל בפחמימות פשוטות ומאזן לאורך כל היום.
 

עיכול בספיגת שומנים

השומנים אינם מסיסים במים ולעומתם אנזימי העיכול שהם חלבונים מסיסים במים, כמו כן הדם שהוא הנוזל המוביל את השומנים מורכב ממים, כדי שהמנגנון האנזימטי יפעל יש צורך במגע ישיר בין האנזים לבין החומר אותו צריך לפרק, אם לא מתאפשר מגע ישיר ביניהם מפני שהמסיס במים והשומנים מסיסים בכוהל, כך שלשניהם בעיה בסיסית בעיכול ספיגה ובהובלה.
 

קיבה

השומן מאיט את התרוקנות הקיבה דבר המביא להרגשת מליאות-שובע לאחר אכילה ארוחה זאת ע"י פעולת הורמון האטרו-גסרון המשתחרר אחרי כניסת חלק קטן של שומן לתריסריון גם כאשר הארוחה עשירה בשומנים.
 

תריסריון

קיימים תנאים נוחים לעיכול השומנים, אל התריסריון נשפכים מהמרה מלחי מרה ומהלבלב נשפכים מיצי לבלב המכילים את האנזים המפרק שומנים שנקרא – ליפזה, כמו כן בתריסריון נמצאות כמויות קטנות של חומצות שומן וחד גליצרול  המשתחררים בעקבות פעולת הליפזה, כל אלה מתחלבים את השומן המגיע לתריסריון המתפצל לטיפות זעירות שקוטרן קטן מחצי מיקרומטר וע"י כך נוצרות מיצלות. לחלקיקים אלו שטח פנים כולל גדול בהרבה מזה של טיפות השומן המקוריות, דבר זה מאפשר שטח פעולה רחב יותר של הליפזה,
 
בעקבות פעולת הליפזה משתחררים חומצות שומן, גליצרול, חד גליצרול ודו גליצרול, כל אלה יחד עם מלחי המרה המאפשרים את פתיחת השאריות לתחליב שחלקיקיו הקטנים בהתאם לצורך (ספיגה במעי), הטריגלצריול מתפצלים גם בהיעדר מלחי המרה אבל התהליך איטי יותר.

 

חומצות המרה במעיים:

1.       מסייעות בפירוק ועיכול שומנים.
2.       מסייעות בהמסת חומצות שומן במים וע"י כך בספיגתם. חומצות המרה נצמדות לחומצות שומן ולחד – גליצרול ומלוות אותן אל דופן המעיים שם הן נפרדות מהן ונספגות, משם עוברים לכבד ומופרשות שוב למעיים, כל מולקולת חומצות מרה משתתפת מספר פעמים במחזור זה ביממה.
 

דם

החד- גליצריד שנספגו בתאי רירית המעיים מתפרקים וחומצות שומן המשתחררות וכן אלה שנספגו מהמעיים מתרכבות מחדש עם גליצרול ויוצרות את הטרי-גליצריד, בדרך זו ה- TG  מהמזון מאבדים מעט מזהותם המקורית, רוב ה TG מגיעים למחזור הדם דרך הלימפה אך חלק קטן מהם בעיקר ה- TG בעלי שרשרת קצרה או בינונית מובלים לכבד דרך וריד השער למעלה מ 95% משומן המזון נספג במעיים גם כאשר התפריט עשיר בשומנים, הפרשת שומן בצואה העולה על 75% מכמות המזון מצביעה על הפרעה בעיכול או בספיגה או בשניהם יחד (חסימה ראשונית- אבנים בכיס המרה).
 

הובלת השומנים בדם

הטריגליצרידים מובלים בדם : 1. לרקמות השומן – מקום אגירה.
                                               2. לשאר הרקמות – כמקור לאנרגיה.
 
כאשר התפריט דל בשומן משתחררות ח"ש לרקמות השומן – מובלות דרך הדם, לרקמות הזקוקות לאנרגיה, השומן אינו מסיס במים אך כרום דקיק של חלבון המסיס במים עוטף את טיפות השומן הקטנות בזמן תנועתם בפלזמה וע"י כך הוא מקנה להם תכונות פיזיקליות הדומות לחלבון, חלקיקים אלה המורכבים מטיפות שומן עטופות בכרום חלבוני הנקראים – ליפו-פרוטאונים, מבחינם ב- 4 קבוצות של ליפו-פרטאונים הנבדלים זה מזה:
 
1.       גודל החלקיקים.
2.       משקלם הסגולי של החלקיקים.
3.       הרכבם הכימי של החלקיקים.
 
logo בניית אתרים