דיאטה ותזונה רפואית בשיטת Diet2All

בריאות האישה|נשים ותוספי מזון|מניעת תחלואי הריון|דיאטה למניעת בחילות הריון|גיל המעבר|מנופאוזה|פוריות האישה

בריאות האישה - רפואה מונעת
נשים - נשים הרות ומניקות

תזונה ותוספי מזון בהריון התקופה החשובה ביותר בהתפתחותו של גוף האדם היא תקופת ראשית היווצרותו. דהיינו החודשים שבהם הגוף מתפתח מתא אחד שלביצית מופרית לכדי היותו תינוק שלם, המסוגל לצאת מרחם אימו אל אויר העולם ולהתמודד עם המשך התפתחותו וקיומו כיחידה ביולוגית עצמאית.  אנו יודעים היום שלתופעות ואירועים שונים בתקופה העוברית ישנה השפעה רבה וארוכת טווח שאינה פחותה הרבה בחשיבותה – מבחינת הטבעת תכונות או תכנות אפיונים שונים – מההטבעה התורשתית הנעשית באמצעות החומר התורשתי.
תזונה נכונה בהריון במהלך ההיריון פרוטאינים מנוצלים ביתר יעילות. בהריון פחות חלבונים מנוצלים לאנרגיה ויותר מאוחסן לשימוש העובר. זאת הסיבה שכמות חומצות האוריאה בדם, המצביעות על פירוק של חלבונים, לעיתים קרובות יורדת בהריון. אחסון זה של פרוטאינים מראה שהצורך לפרוטאינים גדל ומתפשט לאורך כל ההיריון. ההמלצה היומית עולה ב-11% במהלך ההיריון (כלומר תוספת של 6 גר' חלבונים מקסימום ליום). אם צריכת החלבונים היא איכותית וטובה ואין מחסור בויטמינים ומינרלים, ניתן לצרוך פחות מ 6 גר' תוספת.

דיאטה למניעת בחילות בהריון תמיד לאכול ארוחת בוקר המכילה חלבונים כגון: יוגורט, ביצים וכו'. לאכול ארוחות קטנות לעיתים קרובות. אין הגבלה בנשנוש פירות טריים. להימנע מסוכר או ממזון מזוקק.  להימנע ממזון בעל ריכוז שומן גבוה – כמו ג'אנק פוד, המכילים חומרים משמרים ותוספות. להימנע מפירות יבשים או מיצי פירות בתוספת סוכר.
מניעת תחלואי הריון לעיתים יכולות לחול מספר בעיות בהריון. ע"י לקיחת Simple precautionary measures  ניתן למנוע תחלואים אלו ע"י תזונה בריאה ונכונה לפני ובמהלך ההריון. בהריון בו התזונה ירודה, יבואו לידי ביטוי סימפטומים כמו: בחילות מריחות של מזון ספציפי או בשמים והקאות לאחר האוכל טעם מטאלי בפה ותחושה של רעב גם בזמן הבחילות. בחילות והקאות בזמן ההריון, יחולו כאמור, אצל נשים שתזונתם פחות מהאופטימום.
תחלואי הריון ושמירה על כושר בזמן הריון נמיה יכולה להתפתח אצל אשה אחת מבין 3 נשים בהריון הסימפטומים הם: חיוורון, עייפות, צריכב בלשון ותחושה כללית רעה. אנמיה זו תוצאה של רמות נמוכות של ברזל בדם. למרות שגם חוסר של B12, חומצה פולית, מנגן ו- B6 עלולים לייצור אנמיה. ברזל כסולפלינט יש לקחת מינימום של 20 מ"ג. על מנת לפתור את בעיית האנמיה יש לקחת 40 מ"ג.
הריון וצמחים רבות נאמר כל דבש המלכות: נחשב למאריך תוחלת חיים, שומר על תפקודן התקין של בלוטת המין.  דבש המלכות עשיר ברכיבים בריאותיים כגון: ויטמיני B, לציטין, ברזל, סידן, נחושת, אשלגן, גופרית, זרחן, צורן ורכיבים אנטי בקטריאלים (נוגדי חיידקים).  דבש המלכות מופק בחלקו מפולן דבורים, שהינו חומר הרבייה של הצמחים. הוא מכיל רכיבים דמויי הורמון התומכים בבלוטות אנדוקריניות - ובמערכת הרבייה.
עלייה במשקל במהלך ההריון ורמאלי לעלות 3.6 ק"ג במשקל בסיום 20 השבועות הראשונים, ולהעלות עוד חצי ק"ג לשבוע לאחר מכן, בסה"כ מדובר על כ- 12.5 ק"ג יותר. העלייה במשקל אמורה להיות יותר מ- 3.6 ק"ג שומנים אשר משמשים כרזרבה לעזור להבטיח להרה ולעובר מספיק אנרגיה. שאר המשקל נוצר מהעובר, השליה, עליה בהיקף השדיים, בווליום הדם וצבירת הנוזלים.
מי בעד הנקת תינוקות? חלב-אם הוא המזון האולטימטיבי לתינוק! זאת בשל תרומתו להתפתחות ולגדילה, למניעת מחלות זיהומיות ולקשר אם- תינוק. חשוב לציין, כי אפילו משרד הבריאות הישראלי מעודד הנקה כהזנה הבלעדית לתינוק למשך  6-4 ‏החודשים הראשונים לחייו, והמשך הנקה עם תוספות מזון לאחר מכן.
צמחים ופוריות האישה דבש המלכות עשיר ברכיבים בריאותיים כגון: ויטמיני B, לציטין, ברזל, סידן, נחושת, אשלגן, גופרית, זרחן, צורן ורכיבים אנטי בקטריאלים (נוגדי חיידקים).  דבש המלכות מופק בחלקו מפולן דבורים, שהינו חומר הרבייה של הצמחים. הוא מכיל רכיבים דמויי הורמון התומכים בבלוטות אנדוקריניות - ובמערכת הרבייה.
פוריות הגבר והאישה-שמנים אתריים נבחר  להשתמש בדרך כלל בשמנים שמטפלים במצבי סטרס ובשמנים אפרודיזיאקיים. אם אפשרי, נעדיף עיסוי מקצועי שכן הוא נותן את ההזדמנות להנות ממגע מקצועי במצב לא מיני לחלוטין שבדרך כלל מאוד מרגיע, כמו כן, אפשר לשתף את בן הזוג בעיסוי, מה שיוצר אוירה שונה. אמבטיות עם שמנים ארומטיים הן עוד אפשרות, לפני השינה הן ירגיעו ויפחיתו מתחים.
הריון העובר והמינרל אבץ אבץ מעורב ביותר מ- 100 תהליכים אינזמטיים בגוף. רבים מהם, קשורים בגדילה. בזמנים של צמיחה (הריון, התבגרות וריפוי פצעים) חסר של אבץ עלול לגרום להרס. למעשה, חסר באבץ קשור לאנומליות גנטיות, היות ו- DNA ו- RNA הכוללים את הצופן לתאים, אינם יכולים לתפקד ללא אבץ.
תזונה בהריון חומצות שומן חיוניות: יש לצרוך כף עד שתי כפיות ליום של חומצת שומן לינולאית ולינולנית. מקור עשיר נמצא בגרעיני חמניות, שומשום, סויה ושמן תירס.  הבעיה היא ששתי חומצות שומן אלה נכללות במשפחת השומנים הבלתי רוויים. זה אומר שהם רגישים במיוחד להינזק מחמצון.כל תהליך אכילה גורם לחמצון, לכן יש להבטיח צריכה על שמן חמניות, שומשום או חריע מכבישה קרה. כמו כן, אין לבשל עם שמנים אלו. יש להשתמש בהם כתיבול לסלט, במיונז וכל שימוש ללא בישול. יש לשמור אותם במקרר היות וזה עוזר במניעת ריקבון.
מינרל קורט אבץ בשנים האחרונות נערכים ברחבי העולם מחקרים שונים במטרה להבין ולחשוף את תפקדם של יסודות הקורט וחשיבותם במסגרת השמירה על בריאותנו. ככלל, סוברים חוקרי המדע כיום כי יסודות הקורט מפעילים  תגובות ותהליכים הקשורים לחילוף החומרים בגופנו, אך הם אינם משתתפים בפועל בתהליך חילוף חומרים בעצמו, מכל מקום מוסכם על החוקרים כי על האדם לצרוך כמויות קטנות אך הכרחיות של יסודות קורט בתפריטו.
פגמים בצינור הנרוולי חומצה פולית בארצות הברית נולדים בכל שנה כ-2500 תינוקות  עם מומים  בצינור הנרוולי. בארץ  בין השנים 1974 – 1988 שכיחות המומים בצינור הנרוולי הייתה 9.3 לכל 10.00 ילודים (מידע  זה מבוסס על נתוני החברה לניטור מומים מולדים,  המומים מולדים  בצינור  הנרוולי NTD) NELIRAL TUBE DFECTS)    הינם מומים   חמורים במערכת העצבים של העובר, המתפתחים  במהלך החודשים הראשונים להריון וכוללים מכלול של פגמים. דרגת חומרה של המומים שונה, חלק מהמומים עלולים לגרום לשיתוק וכתוצאה ממנו להפרעות שנות בדרכי השתן ובפי הטבעת. חלק אחד עלול להביא לתמותו של העובר זמן קצר לאחר הלידה.  מחקרים רבים הצביעו על כך  שצרכה מספקת של חומצה פולית ליפני ההיריון  בראשיתו הקטינה את שכיחות  המומים. אולם, למרות שמזה שנים רבות נחקר הקשר שבעין צרכת חומצה פולית וירדה ב-שכיחות  המומים בצינור הנרוולי  עדין לא התבררה דרך השפעתה.

בריאות האישה

פרוביוטיקה ובריאות האישה בגוף האישה ארבעה מאגרים המהווים את המערכת המיקרוביאלית:  מערכת העיכול מערכת השתן והנרתיק הפה העור.
זיהומים חוזרים בדרכי השתן ובנרתיק זיהומים בדרכי השתן ובעיקר דלקות בשלפוחית השתן (UTI-CYSTITIS)  הם מין הזיהומים ה-זיהומים הנפוצים ביותר  בקרב נשים. במחקרים רבים הופך זיהום כרוני (מרבית הנשים בעלות  היסטוריה של זיהומים בדרכי השתן, תסבולנה לפחות פעם אחת בשנה מן התופעה) ומטופל בעקר על ידי אנטיביוטיקה דלקת בדרכי השתן נגרמת כאשר שלפוחית השתן מותקפת על ידי חיידקים שמקורם במעי הגס. המחלה נפוצה יותר בנשים עכב קרבה האנטומית לפי הטבעת למעלה מ-60%  מהנשים סובלות מזיהום במערכת השתן, בשלב כל שהו בחייהן.
בעצב תלדי בנים – הריון בסיכון ישנן שתי קבוצות של חומצות שומן הנחשבות לחיוניות להתפתחות מוח העובר-חוצה לינולאית שהיא מולקולת האם לחומצות השומן אומגה 6 שנציגה חשובה שלה היא חומצה ארכיונית AA וחומצה לינולנית שהיא מולקולת האם לחומצות השומן אומגה 3 שנציגות חשובות שלה הן EPA ו- DHA. חומצות שומן מסוג אומגה 6 גורמות ליכולת נמוכה יותר של מעטפת תא העצב להעביר אימפולס. מצב זה עלול לגרום לתקשורת בין עצבית לקויה.
השפעת פעילות גופנית על תהליכי הרזיה אחד מהנושאים המעסיקים את האוכלוסייה בכלל ואת אנשי המקצוע העוסקים בטיפול בהשמנה הוא פעילות גופנית וירידה במשקל, הפחתת אחוזי שומן, צמצום היקפים ועוד, דעות רבות נשמעות ומפורסמות בקרב המתאמנים בדבר קצב הפעילות, הדופק הרצוי, סוג הפעילות, משכה, עצימותה וכמו כן מהו השילוב הנכון בין פעילות אירובית וכוח כדי להפחית במשקל ולשמור על מסת גוף רזה וכיצד פעילות גופנית משפיעה על חילוף חומרים מסת גוף רזה ועוד.
הפחמימות והטיפול בנשים הרות עם סוכרת נבחנה יעילות הטיפול של דיאטה מופחתת בפחמימות, בנשים עם סוכרת הריונית (GDM) הסובלות מעודף משקל. העבודה נעשתה במרפאת סוכרת בהריון, ביחידה להריונות בסיכון גבוה, במרכז הרפואי "רבין". במסגרת זו נבדקו 47 נשים שאובחנו כסוכרתיות בהתבסס על תוצאות העמסת הסוכר (OGTT) נשים אלו חולקו באופן אקראי, לשתי קבוצות טיפול שוות: 1) דיאטה המכילה 40% פחמימות , 2) דיאטה המכילה 30% פחמימות. בשתי קבוצת הטיפול ניתנה דיאטה של כ- 1900 קק"ל בממוצע.
אנמיה מצב של חוסר כדוריות דם אדומת או חוסר המוגלובין (נושא הברזל) בכדוריות הדם דבר המביא לחוסר סדירות בהעברת החמצן מהריאות לרקמות והגברת רמות של דו תחמוצת הפחמן (CO2). אחד מסימניה המובהקים של הבעיה הינה – עייפות הנובעת ממחסור בחמצן ועודף בדו תחמוצת הפחמן.
קנדידה אלביקנס קנדידה הינו שם כולל למשפחת פטריות הקיימות באופן נורמאלי בכל אחד מאיתנו בצינורות במעיים. זהו טיפוס של פטריית שמרים אשר במצבים מסוימים מתחילה להתרבות על חשבון הבקטריות החיוביות, מחלישה את המערכת החיסונית וגורמת לזיהום הידוע כ"קנדידה". הקנדידה תוקפת בעיקר את דרכי מע' העיכול, הוגינה, את המערכת ההורמונאלית, מע' העצבים ומע' חיסונית (אלרגיות).
פעילות ספורטיבית מאומצת פעילות ספורטיבית מאומצת | ספורטאים וצרכים מיוחדים: זה מספר שנים ידוע כי פעילות ספורטיבית מאומצת הינה הרסנית לתאי הגוף. לספורטאי ישנן דרישות תזונתיות מיוחדות, כאשר הן לא נענות, פעילות ספורטיבית זו תגרום נזקים רבים הן התחרותית של הספורטאי.
פרונקלים אינפקציה עמוקה (מורסה) בזקיק השערה והרקמה התת עורית. אתרי ההופעה, בד"כ במקומות בהם יש חיכוך לחץ או לחות ברקמה שעירה, סתימה של זקיקי השערה עם מוצרים על בסיס נפט, הפצעים יכולים להתפשט ולהתחבר לפצע אחר. אין סיבה מיוחדת להופעת המחלה אך יש קשר הדוק לסוכרת, אכילת יתר, בעיות במחזור הדם וגורמים מחלישים אחרים.
תופעות טרום מחזור הימים שלפני המחזור (תופעות טרום מחזור-PMS) שאצל חלק מהנשים עדיף לגברים להתרחק מהן - כיוון שהן חוות שינויים קיצוניים במצב הרוח, גודש בשדיים, בחילות, תיאבון מוגבר, כאבי בטן/גב ו/או תופעות אחרות. במלים אחרות- ה- P.M.S – התסמונת הקדם וסתית.
הריון – תמיכה תזונתית בריאות האם והעובר תלויים במספר גורמים גנטיים, תזונתיים וסביבתיים. מחקר מעמיק של הגורמים הללו, משפיעים על האישה (ואף על הגבר), לפני, במהלך ההיריון ובשלב הנקה, מוכיח, כי הם ישפיעו באופן מכריע לא רק על מצב בריאותו של הוולד (כמו הפחתת ההסתברות למומים מולדים ע"י נטילת חומצה פולית), או בריאות האישה במשך ההריון, אלא אף על התפתחות התינוק, גדילתו, התבגרותו ואולי גם על תוחלת חייו.
תסמונת התשישות הכרונית מחלה המקיפה קשה נרחבת של סימפטומים כגון תשישות – המגבילה לפחות ב- 50% את תפקוד החולה ונמשכת לפחות ששה חודשים, חום מתון, שינה בלתי סדירה, חוסר ריכוז, כאבי מפרקים ללא אדמומיות או דלקת, כאבי שרירים, כאבי גרון, כאבי ראש לא ממוקדים. כשל חיסוני, דופק לא סדיר וסימפטומים רבים אחרים.

נשים וגיל המעבר - מנופאוזה

גיל המעבר והורמונים אסטרוגנים אסטרוגנים הינם אחד מקבוצת הורמונים (הכוללת גם את אסטריול, אסטרון ואסטרדיול) המופרשים על-ידי שתי בלוטות הורמונאליות הממוקמות באיזור הבטן התחתונה של האישה ושמן נקרא: שחלות.  השחלות אחראים להתפתחות מינית תקינה של האישה (כלומר הפיכת הילדה לנערה ואישה) ולתפקוד מערכת המין הרבייה שלה.  האסטרוגנים מיוצרים בעיקר על-ידי השחלות, אך גם כמויות קטנות מיוצרות על-ידי קליפת יותרת הכליה (שתי בלוטות המצויות על גבי הכליות). האשכים בגבר (שמרביתנו יודעים איכן הם ממוקמים), והשליה (placenta).
קו-אנזים Q10 סרטן ופרקינסון קו-אנזים Q 10  הינו חומר הנוצר בגופנו באופן טבעי בכל תא הוא שיך לקבוצה הנקראת קוינונים. כאשר בודד לראשונה בשנת 1957 נקרא: UBIQUIN0NE למעשה, קו-אנזים  Q 10נמצא בכל תא מין החי ובכל תא צמחי. פעילותו קשורה בהפקת אנרגיה והוא מיוצר בכמויות גדולות במיוחד בבלוטת הלבלב (פנקריאס).  קו-אנזים Q 10 הינו זרז (קטליזטור) של פעילות מטבוליות  ובשל העובדה שהוא פועל יחד עם אנזימים אחרים, הוא נחשב כקו-אנזים.
זיהומים וגינליים מקנדידה שמרים מסוג קנדידה אלביקאנס  (CANDIDA ALBICANS) עשויים להתפתח בפה, בנרתיק ובפי הטבעת. באופן נורמאלי שמרים מסוג קנדידה אלביקנס חיים במערכת העיכול ולאורך כל פתחי הגוף (מהפה עד פי הטבעת והנרתיק) מבלי לגרום לנזק במעיים, כל עוד הגוף פועל בהרמוניה ויש איזון. חשוב לציין, כי בעת חוסר איזון הנגרם כתוצאה מלקיחת תרופות שונות, כגון: אנטיביוטיקה, גלולות למניעת הריון, סטרואידים ממשפחת הגלוקוקורטיקוסטרואידים או כתוצאה מכשל חיסוני (לדוגמא בחולי איידס, סוכרת, מחזור חודשי) עלול לגרום להתחזקות הקנדידה ולשגשוגה.
דלקות בדרכי השתן ודרכי הטיפול בחיידק E-קולי דלקת רירית שלפוחית השתן היא הזיהום הנפוץ ביותר בדרכי השתן. בין תסמיניה האופיינים: צריבה בעת מתן שתן, תחושת מלאות השלפוחית והשתנה תכופה, חום, כאבים, שתן עכור בעל ריח חריף, עלייה בחום הגוף, כאבים באזור הגב התחתון ולעיתים אף דם בשתן. דלקת בדרכי השתן שאינה מטופלת עלולה להתפשט ולגרום לזיהום כלייתי.
מחסור בויטמין D רמות לא מספקות של וויטמין D מוגדרות כיום כאפידמיה לא מזוהה באוכלוסיות רבות. ע"פ הערכות שיעור ה – DEFICIENCY ו ה- INSUFFICIENCY  עומד על כבליון בני אדם ברחבי העולם. בעבר יחסו לוויטמין D תפקוד אנדוקריני קלאסי בוויסות מאזן סידן ושמירה על מסת עצם בעיקר עקב המצאות הרצפטור שלו ברקמות מסוג כליות,  מעי ,עצם ופראטירואיד. בשנים האחרונות נמצא כי לוויטמין D תפקוד אוטו קריני ופאר קריני ברקמות רבות נוספות. בעוד חסר (DEFICIENCY) בוויטמין D מתבטא בתחלואה מיידית ובעלת תופעות קליניות מובהקות, רמות לא מספקות נחשדות כגורם אטיולוגי למגוון מחלות ארוכות טווח. חלק מההקשרים ארוכי הטווח מבוסס היטב – לדוגמה מחלת האוסטיאופורוזיס, חלק עדיין נחקר, דוגמת הקשר לכאב כרוני, מחלות ממאירות מסוימות, מחלות אוטואימוניות מסוימות ועוד. תפקידו "המסורתי" של וויטמין D קשור בפעילות קלצמית: הומוסטאזיס של סידן וזרחן ומבנה השלד.
סויה – היבטים טיפוליים למרות נתונים ממחקרים אפידמיולוגיים המצביעים על האפשרות שלתכשירי סויה עשוי להיות תפקיד הגנתי בסרטן רירית הרחם, לא ניתן בשלב זה להסיק מכך מסקנות מעשיות. הסויה נמצא כמשפיע על מחלות לב וכלי דם, קיים בסיס מדעי לכך שצריכת סויה משפיעה על רמות LDL וכלל כולסטרול. המחקרים גם אפידמיולוגים וגם התערבותיים נעשו בארה"ב ובמספר מדינות באירופה. מחקרים בבני אדם מעידים כי דיאטות הכוללות סויה או חלבון סויה מבודד הן בעלות השפעה היפוכולסטרולמית. כך גם נמצא כי לגבי זרעי פשתן. בסויה יש גורמים שונים היכולים להשפיע על מחלות לב וכלי דם וכרגע אין הוכחות ברורות כי האיזופלבונים הם הגורם הפעיל.
לחץ דם גבוה אחת הבעיות הרפואיות העיקריות של המאה ה- 20 מתחלקות לשתי קטגוריות: לחץ דם ראשוני (כ- 94% מסך הסובלים) ולחץ דם משני (6%). למרות שמקור הבעיה המדויק אינו ידוע הרי שיש סבירות גבוהה שמעורבים בה תנאי חיים, תנאים גנטיים ותזונה.

 
 
פרוביוטיקה בריאות האישה, נשים ותוספי מזון, מניעת תחלואי הריון, דיאטה למניעת בחילות הריון, גיל המעבר, מנופאוזה, מין ופריון, פוריות האישה, תזונה נכונה בהריון, תינוק מושלם, הנקה ובריאות, תינוקות בריאים

פרוביוטיקה בריאות האישה, נשים ותוספי מזון, מניעת תחלואי הריון, דיאטה למניעת בחילות הריון, גיל המעבר, מנופאוזה, מין ופריון, פוריות האישה, תזונה נכונה בהריון, תינוק מושלם, הנקה ובריאות, תינוקות בריאים

logo בניית אתרים